FRANSA’DA TÜRK DERNEKLERİ VE ONLARIN FALİYETLERİ NELER !

483
15 Şubat 2024 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Tansu SARITAYLI- Bugün sizlere Fransa’da Dernek Başkanlığı yaparak Türk toplumuna hizmet veren bir Derneği ve Başkanını tanıtmak ve çalışmaları hakkında bilgi almak üzere bu röportajı yapıyorum. Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Dr. Bayram DEMİRTAŞ – Ben Bayram Demirtaş, Din Hizmetleri Müşaviri olarak burada görev yapıyorum. Evliyim, 3 çocuk babasıyım, ilahiyat doktoruyum, burada üçüncü yılım. Tabii din hizmetleri müşavirlerinin Fransa’da bir de DİTİB dediğimiz çatı kuruluşumuzun başkanlığını yürütme görevi var, şu anda bu görevi de yürütüyorum, sanıyorum giriş anlamında yeterlidir.

Tansu SARITAYLI – DİTİB kurulalı ne kadar oldu ? Bu Konfederasyonun kurulma projesi nasıl ortaya çıkmış bunu öğrenmek istiyorum.

Elbette tabii, Vatandaşımız doğal olarak buraya çalışmak için geliyor, iş buluyor, başta malumlarınız olduğu üzere kısa süre sonra dönmek planıyla geliyor tabii. Sonra yavaş yavaş kalıcı olmaya başlıyorlar, peyderpey ailelerini getirmeye başlıyorlar ve ilk geldikleri andan itibaren bayram ve cuma namazı kılma, sonra ibadet etme, bir araya gelme, çocuklarını okutma gibi ihtiyaçlar da acil ve doğal olarak ortaya çıkıyor. Bu aşamayı müteakip yavaş yavaş dernekleşme faaliyetleri başlıyor. Diğer farklı dernekler olduğu gibi burada dini içerikli; kültür, spor isimleriyle farklı Türk dernekleri oluşuyor ve bu dernekler üzerinden Türkiye’mizden din görevlisi talepleri oluyor.

1980’li yıllardan itibaren bir , iki, üç derken din görevli sayımız artmaya başlıyor ve neticede bunun bir teşkilat olarak burada yapılanması ihtiyacı hasıl oluyor ve 1986’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği- Fransa DİTİB Dernek olarak kuruluyor, Dernek kurulduktan sonra tabi buna bağlı yerel dernekler şekillenmeye başlıyor ve bugün itibarıyla ifade etmem gerekirse Fransa DİTİB çatı kuruluşu Konfederasyon olarak; Paris, Strazburg, Lyon, Bordeaux ve Nantes; 5 bölge, 5 başkonsolosluk bölgesi aynı zamanda ve bu bölge merkezleri etrafında toplamda 265 DİTİB Derneği ile birlikte hizmet üretmeye devam ediyoruz.

Tansu SARITAYLI – DİTİB’in faaliyet ve etkinlik alanlarını anlatır mısınız genel olarak?

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – DİTİB tabii adı üzerinde bir dini dernek, dini bir kuruluş. Her şeyden önce dernekler nezdinde din görevlisi bulundurma, onları temin etme gibi bir rolü var. Dolayısıyla burada günlük beş vakit namazdan tutun, cumaya, bayrama, dini ibadetlere yönelik faaliyetler, ardından özellikle temel dini bilgiler ve Kur’an-ı Kerim öğretimi, hem resmi hocalarımız hem fahri görevlerimiz üzerinden bunların kaynaklarının, eğitim materyallerinin oluşturulması, dini muhtevalı kitapların vatandaşlarımıza ulaştırılması, diyanet takviminin temini noktasına varıncaya kadar, yani hem günlük, hem aylık, hem yıllık; dinimizin mali, bedeni, hem bedeni hem mali ibadet olarak ortaya koyduğu her alanda vatandaşımıza rehberlik etmeye çalışıyoruz.

Ayrıca cenaze fonlarımız üzerinden ki Fransa’da bugün 200.000 gibi bir sayının üzerinde toplam 3 merkezimizde Paris, Strazburg ve Lyon’da kayıtlı üyelerimiz var . Bu fona üye olan vatandaşlarımız kendi cenaze yardımlaşma aidat fonu üzerinden bir vefat halinde 7-24 her saat cevap verilen telefonlarla bize ulaşabiliyor. Neticede mevta evinden ya da hastaneden alınıp Türkiye’de defnedilmek istendiği noktaya, köyüne, mahallesine kadar ulaştırılması gibi bir hizmet de görülüyor.

Ayrıca gençlere, kadınlara, engellilere, farklı hizmet alanlarına yönelik faaliyetler de yapılıyor; mesela gençlerle ilgili öğrenci buluşmaları yapılıyor, hem Fransa’da hem Türkiye’de kamplar gerçekleştiriliyor. Bunlar bir haftalık, 10 günlük, 15 günlük şeklinde değişiyor, oldukça farklı, geniş bir yelpazede hizmet alanımız var.

Yine Hac – umrenin yanı sıra Kudüs, Endülüs, Özbekistan gibi tarihi ve kültürel anlamı olan noktalara da seyahatler düzenleniyoruz. Özetle vatandaşımızın bizden talep ettiği hizmetler, hem Fransa içerisinde, hem Türkiye’mizde hem de farklı ülkelerde yürütülüyor. Ayrıca çevrim içi eğitim faaliyetlerimiz de var. Yani kur’an öğretiminden hafızlığa; farsça, Osmanlıca ve arapça dil öğretimine kadar varan oldukça geniş bir alanda da çevrim içi uzaktan eğitim modüllerimizde çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.

Tansu SARITAYLI – Başkanlık görevi kolay mı Zor mu ?

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – Topluma dokunan her iş bir taraftan çok büyük zorluklar, bir taraftan kolaylıklar barındırır diye düşünüyorum. Esasen Konfederasyon Başkanlığı hangi kuruluş olursa olsun gönüllü yapılan bir iştir, tabii bizim burada bir resmi tarafımız var, resmi bir görevimiz mevcut ama DİTİB tarafına Konfederasyon Başkanlığı tarafına geçince gönüllü olarak çalıştığımız bir alan. Çünkü sizlerin de çok iyi bildiği üzere, yani dernek faaliyetlerinin, gönüllü faaliyetlerin gecesi gündüzü olmaz, hafta sonu olmaz. Esasen tüm bunları düşündüğünüz zaman çok zordur ve normal bir insanın kaldıramayacağı bir vazifedir fakat yapılan her işte o kadar büyük keyif alırsınız, onun güzel sonuçlarını görürsünüz ki o sizin bütün yorgunluğunuz alır.

Dolayısıyla bu aşırı zor olan görev bir kolaylığa dönüşüverir, işte çocukları görürsünüz, gençlerdeki gülümsemeyi görürsünüz, bir hizmet yaptığınızda insanların size nasıl müteşekkir olduğunu görürsünüz veya o alandaki ihtiyacı görüp tabiri caizse o yaraya bir merhem olmak için çabalarsınız ve bazı şeylerin iyileştiğini, düzeldiğini, iyiye gittiğini gördüğünüzde de o bütün yorgunluğunuz çıkar. Bir küçük örnek vermek gerekirse geçen sene ülkemiz malumunuz çok büyük bir felaket yaşadı, deprem hadisesi yaşadık, on binlerce insanımızın -Allah rahmet eylesin- hayatını kaybettiği, yaralandığı, tüm ülkemizi ve bizleri de çok derinden yaralayan bir süreçti. Orada bizler DİTİB ailesi olarak tüm bağlı derneklerimizle, üye vatandaşlarımızla el birliği içerisinde ülkemize hızlı bir şekilde yardım ulaştırdık.Orada acil olarak insanların yaralarını sarmaya muktedir olmamız, vatandaşımızın desteğiyle bizim o bütün yorgunluğumuzu alan bir süreçti.

Dolayısıyla ben aslında herkese dernekte başkanlık, yönetim kurulu üyeliği, gönüllü üyelik vb. gibi yani kendilerini neye yakın hissediyorlarsa o amaçla bir rol almalarını, görev üstlenmelerini şiddetle tavsiye ederim. Çünkü iyilik yapma ihtiyacı insanın kendi doğasında var, bir başkasına yaptığımız iyilikle aslında kendimize bir iyilik yapmış oluyoruz. Bizzat bu çalışmaların içerisinde olmak, bunlarda rol almak hangi şekilde olursa olsun gerçekten insan ruhunu dinlendiren, aynı zamanda bedenine de iyi gelen bir davranış, bir iyilik faaliyeti. Emanete aracılık yapıyorsunuz bu kolay gibi gözüken ama bir o kadar da manevi sorumluluğu olan bir iştigal alanı. Dolayısıyla başkanlık görevi zor ama yapılan güzel faaliyetlerle kolaylaşıyor diye düşünüyorum.

Tansu SARITAYLI – Kaç yıldır DİTİB Başkanlığı görevini yürütüyorsunuz ?

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – Fiili Olarak 3 Yıldır DİTİB Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bundan önce de farklı yerlerde Tabii ki Kurum Yönetme görevlerimiz oldu.

Tansu SARITAYLI – DİTİB için projeler üretirken temel konu olarak neleri baz alıyorsunuz ?

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – Adı üzerinde bir proje, ortaya bir eylem konma amacı taşımalı. Her şeyden önce vatandaşımızın talebi, yani ihtiyaç nedir? İlk olarak buna bakıyoruz. Biz Fransa’da yaşayan Müslüman Türkler olarak burada nelere ihtiyaç var ve ondan sonra bizim imkanlarımız nedir ? Bu bizim öncelik sıralamamızda nerede yer alır? Bunları bir değerlendirme ekibiyle, yani konu ne ise bu konunun taraflarıyla bir araya gelip çalıştaylar düzenleyip, istişare toplantıları yapıp konuyu somutlaştırmaya çalıyoruz. Dolayısıyla önce bir ihtiyaç tespiti, sonra bizim bu ihtiyaçlara cevap verme noktasında imkanımız var mı? Bunun süresi nedir? Sorularını mutlaka çalışıyoruz. Her projemizin bir yürütme ekibi oluyor, minimum 3 kişi olur bu. Bu ekiple beraber dinlememiz gereken ya da rapor almamız gereken taraflar varsa onlar da alınıyor ve ondan sonra imkanımız nispetinde gücümüze göre proje uygulamaya konulur ve projenin mutlaka bir de tabii ki bir bitiş tarihi olur. Dolayısıyla süresi, imkanı, kimler bundan faydalanacak, bunlara bakılır ve bizim ihtiyacımıza göre projeler ortaya konulur, yürütülür. Yani bu anlamda bir örnek vermek gerekirse biz mesela çevrim içi kurslar yapıyoruz. Buna bizim ihtiyacımız var mı? Bunun bize maliyeti nedir? Vatandaşımızda karşılığı nedir? Bunlara bakıyoruz ve bu değerlendirme neticesinde projeyi uygulamaya koyuyoruz.

Tansu SARITAYLI – Gerçekleştirmek istediğiniz projeleri gerçekleştirebildiniz mi ?

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – DİTİB, 40 yıla yakın tarihi olan, Fransa mevzuatına göre kurulmuş ve yapılandırılmış, buradaki 800 bin vatandaşımıza hizmet etmeyi önceleyen, diğer AB ülkelerindeki benzer yapılarla irtibatı olan, aynı zamanda Türkiye ve Fransa’daki resmi kurumlarla da doğrudan bağlantılı olan bir kurum. Bizim başkanlığımızda ya da sadece bizim yönetimimizde başlayıp biten bir süreçten bahsetmiyoruz netice itibarıyla. Bu soruya net cevap vermek gerekirse; bir kısmını gerçekleştirdik, bir kısmını hayal ediyoruz, bir kısmı zaten yürüyor diye cevap verebilirim. Hayallerimizden belki birini zikretmek gerekirse; yapılacak daha büyük faaliyetler adına istiyoruz ki Paris DİTİB merkezi olarak daha çok sayıda vatandaşımıza hizmet verebilecek, vatandaşımızın geldiği zaman arabasını rahat park edebileceği, çok daha fazla ve farklı hizmet alanlarını kendilerine sunabileceğimiz, içinde cami, kütüphane, kafeterya, eğitim sınıfları, toplantı salonları ve sosyal donatı alanlarıyla bir kompleks halinde, vatandaşlarımız açısından da bir araya gelme, hasbihal etme ortamı sunacak büyük bir merkezimiz olsun istiyoruz, bu amaçla da Paris ve yakın civarında uygun yer arayışına devam ediyoruz.

Tansu SARITAYLI – Derneğiniz kaç üyesi var ?

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – DİTİB olarak tabii biz bir çatı kuruluşuz. Diğer derneklerimiz gibi doğrudan üye almıyoruz, bizim genel kurul üyelerimiz var ki bu da 80’e yakındır, yönetim kurulu üyelerimiz var, benimle beraber 10 kişidir.

Tansu SARITAYLI – Yönetim kurulu ve sizden evvelki başkanlar hatırınızda var mı ? Çünkü siz 3 yıllık görevdeyim dediniz .

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – Şöyle ifade edelim; Mustafa ÇELEBİ, Goussainville Dernek Başkanımız; aynı Fransa DİTİB Başkan yardımcımız, Ercan ÖZYER Trappes Dernek Başkanı Yönetim Kurulu üyemiz, Mehmet KARATEPE Carriere sous Poissy Derneğimizden yönetim kurulu üyemiz, Özkan ÇİLİNGİR Canteleu-Rouen Dernek başkanı, aynı zamanda bizim yönetim kurulu üyemiz, Strazburg bölgesini temsilen Murat ERCAN, Lyon bölgesini temsilen Fuat MERİÇ, yine Paris bölgesinden hem görev arkadaşımız olan Uğur HANGÜL ve Gülsevim YILMAZ, aynı zamanda Paris bölgesinden Ferhat ARSLAN, bu 10 arkadaşımız bizim yönetim kurulu üyelerimiz.

Fransa DİTİB Başkanlığı yapan, bundan önce de müşavir olan arkadaşlarımız, hocalarımız; yani Bahtiyar KARGIOĞLU, Mustafa CAN, bir dönem Vekaleten Fevzi HAMURCU hocamız, daha önce İzzet ER hocamız, rahmetli Ömer Faruk HARMAN hocamız, Rıdvan NİZAMOĞLU hocamız, geriye doğru bir dönem Fikret KARAMAN hocamız, 1986’dan bu tarafa görev almış tüm hocalarımızı, yönetim ve genel kurul üyelerimizi ben de sizler aracılığıyla tekrar hayırla yad ederek kendilerine sağlık ve afiyetler diliyor; vefat edenlere yüce rabbimden rahmet ve mağfiret diliyorum.

Tansu SARITAYLI – Fransa’daki Türk toplumunun içinde bulunan biri olarak size göre Türk toplumunun Fransa’daki durumu nedir? Toplumun beklentileri nelerdir ?

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – Tabii bu soru çok farklı kapsamlı bir şekilde ele alınabilir ama ben toplumumuzun burada gayet iyi durumda olduğunu düşünüyorum. Neden derseniz; bir taraftan dini- milli kimliğini koruyor, korumaya çalışıyor, bunun için çaba gösteriyor, hep beraber bunu yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da bulunduğumuz topluma uyum sağlıyoruz, bu topluma değer katıyoruz, ticarette, sanatta, kültürel hayatta var olmaya çalışıyoruz. Eğitim hayatında, siyasi hayatta, ekonomik hayatta daha fazla yer almaya çalışıyoruz. Ve bunu yaparken kendi kimliğimizi, kişiliğimizi özenle koruyoruz. Asli değerlerimizi muhafaza ediyoruz. Yeri geliyor bu konuda Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızdan -Fransa’da yaşayan kişiler olarak -daha fazla da hassasiyet gösteriyoruz, çünkü burada buna daha çok ihtiyacımız var . Aynı zamanda eş zamanlı olarak kendimizi bu içinde yaşadığımız toplumun bir yabancısı değil; buranın bir ögesi olarak görüyoruz. Diğer taraftan burada kurduğumuz derneklere oluşumlara yapılara baktığımız zaman da her yerde önemli bir gelişme içerisindeyiz. Fiziki olarak çok geniş imkanlarımız var ve bunun daha da artması için çabalıyoruz. Bugün hangi derneğe giderseniz gidin mutlaka bir proje vardır, bir faaliyet vardır, kısa ve uzun vadeli planlar vardır ve bu planlar gerçekleştirilirken oradaki toplumun ihtiyacı göz önünde bulundurulur. Belediyeyle, valilikle, diğer resmi makamlarla da çok iyi bir irtibat olduğunu görüyoruz. Bu gerçekten takdire şayan bir yaklaşım. Ben bunun artarak devam etmesini umuyorum ve bu konuda da gerçekten vatandaşlarımıza tekraren teşekkür ediyorum.

İhtiyaç ya da talep noktasında ise belki daha fazla odaklanmamız gereken birkaç noktayı zikretmek gerekirse, birisi herhalde Fransa’nın siyasetine, siyasi hayatına katılımımızı önemli görüyorum. Çünkü artık vatandaşımızın çoğu aynı zamanda Fransız vatandaşı, dolayısıyla Türkiye siyasetini Türkiye’nin gidişatını takip ettiğimiz kadar Fransa’yı da o kadar takip etmemiz gerekiyor. Biz artık çift taraflı bir topluluğuz, iki kanadımız var; bunların ikisini de esas alarak hayatımızı idame ettirmemiz gerekiyor. Yine aynı şekilde gençlerimizin, çocuklarımızın buradaki eğitim hayatlarının da daha fazla gelişmesi gerektiği kanaatindeyim; üniversite mezunu gençlerimizin sayısını mutlaka arttırmamız gerekiyor, çok önemli noktalara geldik evet bu ivme oldukça iyi ama bunun hız kesmeden, artarak devam etmesi gerekiyor.

Yani lise, üniversite ve sonraki akademik başarılarımızın da artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyorum ki vatandaşımızdan da bu konuda talep olduğu kanaatindeyim. DİTİB 265 Derneği birleştiren bir çatı kuruluş bu çatı kuruluşumuz etrafında önemli sayıda vatandaşımız bir araya geliyor. 200.000 üzerinde cenaze fonu üyemiz var bu çok önemli bir rakam. Biz bunu sadece cenaze fonu üyeliği olarak değil aslında bir DİTİB üyeliği olarak görüyoruz. Bu az önce sorduğunuz soruya da bir cevap olabilir . Net rakam 207.000 kişidir ki bu çok önemli bir rakamdır. Yani bu Birlik terimi belki daha güçlü bir şekilde, gerektiğinde bir lobi faaliyetine dönüştürerek buradaki vatandaşımızın talep ve ihtiyaçlarını daha güçlü bir şekilde Fransa’ya Duyurma noktasında da önemli bir rolümüzün olduğunu düşünüyorum. Vatandaşımızın da bu konuda talebi var. Özetle iyi noktadayız ama yapılacak bir o kadar da işimiz var ve hizmetlerimizi daha da iyileştirmek, güzelleştirmek için hep beraber adım atmaya devam ediyoruz .

Tansu SARITAYLI Bayram Bey bize ayırdığınız kıymetli zamanınız için çok teşekkür ederiz, görevinizde başarılar diliyoruz efendim.

Dr. Bayram DEMİRTAŞ – Şahsıma ve DİTİB ailesine böyle bir fırsat verdiğiniz için Tansu Bey size ve hodrimeydan.net ekibine hakikaten teşekkür ediyoruz. Her zaman böyle kaliteli içeriklerle, bizleri vatandaşlarımızla buluşturuyorsunuz. Uzun yıllar bu hayırlı faaliyetleriniz devam eder inşallah. Biz de teşekkürlerimizi sunuyor başarılar diliyoruz.

Kategori Tag

2 yorum

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

57 + = 61