Paris’in banliyösü Melun’da eğitim gönüllülerinin bir araya gelerek dernekleşme kararı alması üzerine Kasım ayının ilk haftası itibariyle kurulan KÖK-DER’in kuruluş toplantısı gerçekleşti. Kısa adı KÖK-DER Olan Eğitim ve Kültür Kök Derneği’nin kuruluş toplantısında konuşan Kuruculardan Gözde Viala ve Eşi Michael Viala, yeni kurulan derneğin yapacağı faaliyetler ve günün proğramını açılış toplantısına katılan Eğitim ve Kültür gönüllülerine türkçe ve fransızca olarak iki dilde açıkladılar.
Tüm canlıların yararına yapılan eğitsel ve kültürel faaliyetlerden oluşan bir sivil toplum kuruluşu olduğunun altını çizen Gözde Viala, ” Siyasi bir parti ve her hangi bir cemaatla bağlantımız yoktur “dedi.” Yaşadığımız toplumun sorunlarının sorumluluğunu alarak, insanı herşeyin merkezine alıp, yarınlara daha umutlu bakmak için ve özellikle bu çevrede yaşayan Türklerin daha nitelikli ve sağlıklı bir gelecek kurmalarında katkımız olması başlıca hedefimiz olacaktır ” diyen Gözde Viala, açıklamasını şöyle sürdürdü.
“Dışsal etkenler sebebiyle oluşan sorunlarımız ve aynı zamanda kendi iç dünyamızda biriken engellerimize kalıcı cözümler bulmak adına, birbirimize bu yaşam yolculuğunda destek olmak için, KÖK-DER bünyesinde manevi degerlerin ön planda olduğu öz gelişim atölyeleri bulunmakta olduğunu “vurgulayan Gözde Viala, ” Bu atölyelerin amacı, insanların hayatlarından daha memnun, kendini bilen, birbirini anlayabilen, sorunlara çözüm odaklı yaklaşan, yabancı bir toplum içerisinde özgüveni tam bir birey olarak var olabilen, geleneklerinden ve göreneklerinden vazgeçmeden bulunduğu çevreye ve sosyal kurallara adapte olmalarına yardımcı olmak amacındayız ” dedi.
“Ayrıca farklı diğer atölye çalışmaları ile; tiyatro, spor, muzik, fotoğrafçılık, doğa, tasarım, çeşitli hobiler, genel kültür ve benzeri. alanlarda üretmeye ve çalışmaya teşvik etmek de amaçlarımızın arasındadır. Herkesin bulunduğu yerde hayatını en huzurlu şekilde yaşamak hakkıdır. Bu da bilgilenmekten geçer ” şeklinde konuşan Gözde Viala, sözlerine şu şekilde devam etti.
” KÖK-DER gönüllüleriyle birlikte, insanlar ve diğer tüm canlıların yararına yönelik yapılan eğitsel ve kültürel faaliyetlerden oluşmaktadır. Kişinin, yeteneklerini ve var olan potansiyelini açığa çıkartmak adına kişisel gelişimi ön planda tutarak, bireylerin din, dil, ırk ayrımlarını gözetmeden, birlik olma bilincine katkıda bulunmak başlıca amacımızdır. KÖK-DER çatısı altında bir yaş sınırı ya da statü bulunmaz ve derneğimiz her insanı kabul edebilecek bir yapıya sahiptir ” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Konuşmanın ardından, proğrama geçildi ve video gösterimiyle Türkiye’nin tarihi ve turistik yerleri salonda bulunan izleyicilere sunuldu. Daha sonra, bir öğrenci sahnede Zeybek gösterisi yaptı ve alkışlarla uğurlanan öğrenciden sonra, iki öğrenci de fransızca olarak özgürlük şarkısını görsel bir şekilde seslendirdiler. Türk kültürü denilince akla saz ve söz gelmez mi ? Bir delikanlı ile genç bir kız ellerinde sazıyla gelip birer eser çalıp sahneden ayrıldılar.
Toplantının kapanış anosu yapıldı ve salondaki davetliler evde hazırlanan Türk yiyecekler ve içecekler için büfeye davet edildiler. KÖK-DER Derneği yararına, salonda Türkiye’den getirilmiş hediyelik eşyaların satışı yapılan mini stand davetliler tarafından ziyaret edildi ve derneğe katkı amacıyla bazı davetlilerin hediyelik eşyalardan aldıkları görüldü. Ayrıca günün hatırası olarak hep birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.