Paris’te Kadın Hakları İçin Feminist Yürüyüş

24
11 Ekim 2025 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Paris’te Kadın Hakları İçin Feminist Yürüyüş: “Bir Kadına Saldırı, Tüm Kadınlara Saldırıdır” Paris’te yüzlerce kadın, “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganlarıyla aşırı sağın yükselişine karşı yürüdü. Feminist Grev kolektifinin çağrısıyla düzenlenen gösteriye onlarca dernek, sendika ve siyasi parti destek verdi.

Paris, 11 Ekim — “Bir kadına saldırıldığı anda, tüm kadınlara saldırılmış olur” sloganı, cumartesi günü Fransa’nın başkentinde yankılandı. Feminist Grev kolektifinin öncülüğünde düzenlenen enternasyonalist yürüyüşte yüzlerce kişi, dünya genelinde kadın haklarının korunması ve aşırı sağın yükselişine karşı dayanışma için bir araya geldi.

İran Kadınlar Demokrasi Birliği Koordinatörü Irène Ansari, Place de la Nation’da toplanan kalabalığa “Kadın, Yaşam, Özgürlük” yazılı mor taçlar dağıttı. “Kadın hakları evrenseldir ve bu nedenle mücadele de enternasyonalist olmalıdır,” diyen Ansari, teokratik ve baskıcı rejimlere karşı uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Aralarında sendikalar, feminist dernekler ve siyasi partilerin bulunduğu birçok kuruluşun desteklediği yürüyüşte katılımcılar, “Feministler, dünyanın dört bir yanındaki kadınlarla dayanışma içinde” yazılı dev mor pankart arkasında birleşti.
“Yürüyebildiğim sürece hareketi destekleyeceğim”

82 yaşındaki Emmanuelle, beyaz saçlarına taktığı mor taçla dikkat çekti. 1970’lerden bu yana feminist mücadele içinde olduğunu belirten Emmanuelle, “Billancourt’taki Renault fabrikasında Kadın Grubu kurmuştuk. Kürtaj, doğum kontrolü ve eğitim hakkı için mücadele ettik. Yürüyebildiğim sürece hareketi destekleyeceğim,” dedi.

Yürüyüşe ilk kez katılan 22 yaşındaki Alman katılımcı Amélie ise, “Dünya çapında kadınların haklarını desteklemek istiyorum çünkü mevcut durumu çok endişe verici buluyorum,” ifadelerini kullandı. “Faşizme Karşı Feministler” yazılı posteri göstererek, “Çok doğru bir slogan,” diye ekledi.

Kadınlar Ön Saflarda

Kadın hakları savunucuları, aşırı sağ rejimlerin yükselişi karşısında ön saflarda mücadele ettiklerini vurguladı. FSU Kadın Kolları’ndan Amandine, “Bir kadına saldırıldığı anda, tüm kadınlara saldırılmış olur,” derken; Ulusal Kadın Hakları Kolektifi üyesi eski senatör Laurence Cohen ise, “Gazze’den Kongo’ya kadar yaşanan baskılar tesadüf değil; kapitalizm, ataerkillik ve ırkçılığın birleşen sistemlerinin sonucu,” dedi.

Yürüyüş boyunca “Uluslararası feminist dayanışma barış kültürüdür” sloganları yükseldi. Katılımcılar, güneşli havada renkli bayraklarla, coşku ve umut dolu bir atmosferde Boulevard Voltaire boyunca yürüdü.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı ve Fransız Komünist Partisi (PCF) üyesi Hélène Bidard, yürüyüşteki konuşmasında, “Bugün dünya genelinde savaş yanlısı hükümetler kadın haklarına ortak bir nefret besliyor. Kadın hakları Amerika’da, Afganistan’da, İran’da aşınıyorsa, bu Fransa’daki kazanımlarımızı da tehdit ediyor,” uyarısında bulundu.Yürüyüş, “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganlarının yankılandığı, renkli ve kararlı bir dayanışma mesajıyla sona erdi.

Kategori

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.