Bu akşam burada bir yıl evvel Türkiye’nin Güney’inde meydana gelen içimizde unutulmaz acılar bırakan büyük yıkıma yol açan sabah saat 4:17’de ansız yakalayan depremde hayatını kaybedenlerin anısına sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum.
Resmi verilere göre ölü sayısı 53.000 bu rakam ne yazık ki resmi olmayan rakamlar daha da yüksek olabilir. Aramızda bulunan Muavin Konsolos Batuhan Akçakaya ve yine Paris Büyükelçiliğimizden genç diplomat Mert Çabukoğlu, Büyükelçimiz Yunus Demirer’i temsilen aramızda bulunuyor.
Bir yıl evvel meydana gelen depremin acılarını bir nebze sarabilmek ve depremin meydana geldiği illerimizden Hatay’la ilgili fotoğraf sanatçısı Mustafa Gülek’in çekmiş olduğu fotoğrafları gördüğünüz gibi burada sergiledik. Hatay Vilayetinde deprem yıkıntıları ve yeniden doğuş adı altında 8 Şubat 8 Mart 2024 tarihleri arasında, Pazartesi-Cuma günleri Saat 12 : 00 / 19 : 00 . Cumartesi saat 11: 00 / 16 : 00 saatleri arasında gezilebileceğini ifade eden Dr. Onger, sergiyle ilgili olarak, istedik ki Hatay’ın dünü, bugünü ve yarını olarak açılan serginin organizasyonunu yapan La Bohem Dergisi adına Tarık Aslanhan, Antakya’nın Çocukları Derneği adına Hasan Gülbol ve Buradayız Hatay Derneği adına Derya Gümüş’e deprem sonrası çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmeleri için söz vermek istiyorum “dedi.
La Bohem Dergisi adına konuşan Tarık Aslanhan, Deprem sonrası depremzedeler için Fransa’da yaptıkları destek yardımlarını ve Fransa’dan giden yardımları organize ettiklerini özetlerken, aynı şekilde Antakya’nın Çocukları Derneği adına konuşan Hasan Gülbol, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem sonrası yardım çalışmalarından söz etti. Buradayız Hatay, derneği adına Türkiye’den gelen özel olarak bu anma günü için gelen Derya Gümüş, Söylenecek çok şey var. Ama giden akrabalarımız, arkadaşlarımız, komşularımız ve o bölgede bulunan çok canımızı yetirdik depremde,
Hepinize hoş geldiniz diyorum. Biz depremden hemen sonra kurulan hepsi de depremzede olan kişilerden kurulmuş bir dernek, sevdiklerini ve her şeyini kaybetmiş insanlar olarak yine de hayata kalmış kişiler olarak ne yapmamız gerektiğini düşünerek hareket ettik. Kalanların gidenlere karşı bir sorumluluğu var. Mutlaka bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorduk, bunun için çalışmalarımıza başladık. Bu nedenle daha iki gün önce o büyük felaketin yıl dönümünde bizim için çok ağır geçmesine rağmen Hatay’la ilgili yapabileceğimiz en küçük bir şey olduğunu düşünerek buraya kadar gelmeyi bir borç bildik kendimize, Hatay’la ilgili yapılması gereken o kadar çok şey var ki, çünkü bizler sadece hayatta kaldık.
Ama hayatı devam ettirebilmek için o kadar çok şey yapmamız gerekiyor ki, bu nedenle bu sergi bizim için şöyle anlamlı gözden uzak olan gönülden uzak olurmuş, evet gözünüzden uzak olabiliriz. Ama gönlünüzden uzak tutmayın. Fotoğraflarda gördükleriniz sadece an ile sınırlı oysa biz orda bir zamanı var etmeye çalışıyoruz. Hatay’daki esnafa, öğrencilere, eğitime bir şeyler yapmak istiyoruz. Bunun için dünyanın neresinde en küçük bir hareket görürsek onu buradayız Hatay derneğiyle hayata geçirmek istiyoruz.
Daha sonra söz alan Paris Başkonsolosluğu’ndan Muavin Konsolos Batuhan Akçakaya çok kısa bir konuşma yaptı, Sergiye katılanlara hoş geldiniz diyen Muavin Konsolos Akçakaya; Geçen sene bu zamanda çok büyük bir felaket yaşadığımız bir gece asrın felaketini yaşadık. Sanatçılarımız aramızdaysa çok teşekkür ediyorum bu fotoğrafları çekenlere ve Hatay’da buraya bu sergi için gelen vatandaşlarımıza herkese geçmiş olsun diyorum tekrardan ben sözü çok uzatmadan sözü Büyükelçilikten gelen arkadaşımıza bırakıyorum.
Ben burada sayın büyükelçimiz Yunus Demirer’i temsilen bulunuyorum. Biraz evvel konuşan Hatay’dan gelen hanfendinin konuşması bizleri çok duygulandırdı. Sergiye davet için başta organizasyonu yapan derneklere ve sergiye ev sahipliği yapan Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Sayın Demir beye teşekkürler, bugün büyükelçimiz Yunus Demirer’in adına burada olmaktan onur ve gurur duyuyorum. 6. Şubat depremleri sürecinde muavin konsolos arkadaşımızla birlikte biz Fransa’daydık ve Fransa’daki yardım faaliyetlerine bizzat tanık olduk. Depremi yaşamadık ama vatandaşlarımızın buradaki çabası ve gayreti burdan ülkemize gönderdikleri destek inanın ülkemizden de yoğun şekilde hissedildi, bu vesileyle sizlere ve burada bulunan vatandaşlarımıza tekrardan teşekkür ediyorum” dedi.
Paris Anadolu Kültür Merkezi’nde açılan Hatay Vilayetinde deprem yıkıntıları ve yeniden doğuş adı altında açılmış olan sergide fotoğrafları yer alan fotoğraf sanatçısı Mustafa Gülek ile canlı bir telefon bağlantısı gerçekleşti ve kendisine sergiyi düzenleyenler teşekkür ettiler.