Paris Anadolu Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde, Timur Muhiddin, İstanbul üzerine yazdığı ” Istanbul rive gauche ” adlı kitabını düzenlenen konferans da tanıttı. Kitabın tanıtım konferansı Paris AnadoluKültür Merkezi Başkanı Dr. Fıtrat Demir Onger’in açış konuşmasıyla başladı. Dr. Onger, Timur Muhiddin’in bu kitabı, pandemi döneminde yayımlandığını bundan dolayı da çok kişinin kitabın yayımlanmış olmasından haberdar olmadığına dikkat çekti.
Yazar Timur Muhiddin, kitabın aslında master tez çalışması olduğunu ifade etti. Fransızca olarak “” Istanbul rive gauche ” ismiyle yayımlanan kitap bir yıl evvel ” Sol Yaka İstanbul ” Adı altında türkçe olarak yayımlanmış.
Beyoğlu’nun en az Paris’teki eşdeğeri kadar güçlü bir efsaneyi somutlaştırdığı düşünüldüğünde Sol Yaka İstanbul, Latin Mahallesi’ne bir gönderme olarak görülüyor. Dolayısıyla bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşmesinin başlangıcından bu yana İstanbul ve Paris’in sürdürdüğü ayrıcalıklı ilişkiyi analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Fransız edebiyatının geniş tercüme hareketinin yanı sıra, Paris gezisi, Türk düzyazısında yeni bir kentsel manzara geliştirmenin ve Pera/Beyoğlu’nun ayırt edici işareti haline gelecek yerel Bohem yaşantının varlığı olarak kendini gösteriyor. Edebiyatta olduğu gibi günlük hayatta da. 20. yüzyıl boyunca, bu büyük kent efsanesi, özerk bir ulusal edebiyatın ortaya çıkmasına izin vermeden önce, art arda çöküş aşamaları yaşadığı, üç nesil, yazar tarafından dile getirilmiş.
Muhiddin’in kitabında, Haliç’in Ayasofya ve Sultan Sarayı’na bakan diğer tarafında, İstanbul’un oldukça eşsiz bir semti olan Beyoğlu yer alıyor. Bir zamanlar Pera ya da “Frenk şehri” olarak anılan yer, çağdaş hayal gücümüzde bir efsane olarak kaldığı yazar tarafından irdeleniyor. 19. Yüz yılda, hem Türk hem de yabancı nesiller boyu yazar ve sanatçılar, modernlik, ötekilik arayışıyla oraya akın etmiş ve kaybolduklarına dikkat çekiliyor.