Uluslararası Sanat ve Sanatkarlar Topluluğu Kültür Derneği “SAKÜDER “ Paris Anadolu Kültür Merkezi’nde “ Anadolu’dan Esintiler “ adı altında Resim sergisi açtı. Saküder Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eser ve Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Şubesi Başkanı Ayşenur Özsankur’un himayesinde 24 Sanatçının eserlerinin serğilendiği serginin açılışında hazır bulunan Parisli sanatseverler sergiyi ve sergide yer alan 48 eseri beğeniyle izlediler. Sergide yer alan eserlerin sahiplerinın daha evvel Paris’te açılan karma sergilerde eserleri sergilenen ressamların yanı sıra ilk kez Paris’te açılan bu sergiye katıldıkları belirtildi. Anadolu Medeniyetleri üzerine çalışan ressamlar, renk ve işledikleri tema ile Paris Anadolu Kültür Merkezi’nde dünya sanat başkenti Paris’te biz de söz sahibiyiz dediler.
Paris’teki bu sergiye katılan ressamların bazıları, resim yapmayı hobi olarak gerçekleştirirken, bazılarının güzel sanatlar ressamlık mesleği olarak sürdürdükleri kaydedildi. Her sanatçı iki eseriyle katıldığı sergi, Anadolu’nun Kültür ve medeniyet zenginliklerini açıkca ortaya koyduğuna şahit oluyorsunuz. Sergiyi gezerken, sergilenen eserleri izlerken, her sanatçı sizi farklı bir zamana gönderiyor. Birkaç asır evvel tünelinde yürürken, günümüzde yaşadığımız olayların akışıyla karşı karşıya kaldığınızı farkediyorsunuz bir anda. Paris Anadolu Kültür Merkezi’ndeki bu Anadolu’dan Esintiler, izleyiciye beyin fırtınası yaşatıyor.
Prof.Dr.Nur Gökbulut tarafından tuvale yansıtılmış bir çift ayakkabı ve “ Analar Ağlamasın “ Ankara garındaki kanlı saldırı, bir resim sizi baktığınızda düşündürüyorsa işte o resimdir. Derya Avcı, Anadolu kadınını dün olduğu gibi bugün de farksız olarak tuvale itinayla yerleştirmiş olduğunu görüyorsunuz. Esen Tüneri, Renklerin uyumu, Sonbahar ve İlkbahar karşılaştırması bu kadar mı güzel yansıtılır ?. Gül Muratoğlu, Çiceğe benzer yüzün, açmış bir gülün bir kızın çehresine yansıması bir farklı çalışma olmuş.Gülnur Dinçer, dün ve bugün Anadolu Kadını iki farklı bakış olarak yansıtmış. Hülya Gül, Denizin maviliğine yansımalarla yaklaşmış, denizen derinliğini tuval üzerinde resmi derinleştirmek bu olsa gerek ! Hülya Karabulut, “Açıl Susam Açıl “ dedim iyi ki demiş, olağanüstü bir emek harcanılmış bir fırçanın ortaya koyduğu renk güzelliği sunmuş.
Mehtap Demirhan, bildiğimiz evin kapısı üzerine çalışmaş. Ama maviyi düşünmek aynı yerde modernism ve kadının özgürlüğünü simgelemiş. Mevhibe Şahinler, Kadına şiddete hayır üzerine çalıştığı serine, gökyüzünde hür uçan kuşlar gibi kadının hür ve özgür olmasını yeğlemiş çalışmasında, Momunbek Astar, İki kent ve kent içerisinde iki ünlü mekan çalışması haliyle insanı bir an olsun o kente yolcu ediyor. Nesrin Taner, İstanbul ve kız kulesi kentin simgesi, Günümüzdeki simgeyse, Kent içinde dolaşan kimsesiz ve çaresiz çocuklar. İşte buna “Merhamet” demiş. İstanbul’de son günlerde merhamet edilecek ne kadar çok çocuk var . Nihal Hazar Başarır, siyah beyaz üzerine çalıştığı farklı porter resmiyle sergide bir başka farklılık olarak görünüyor. Nur Yıldırım, Hamam sefası çalışması ve Kapı duvar adlı çalışmasıyla sergiye katkıda bulunmuş.
Nuray Aker, Akçakoca’da Gün batımı ve Amasra’da gündoğumu üzerine iki güzel esere imza atmış. Nuray Çaylak Demirel, Serginin tek seramik üzerine çalışana iki farklı eseriyle dikkat çekiyor. Nurgül Fıçıcı, Sanatı sanat içine resmetmiş, Masa üzeri keman ve kitap, bir diğeri ise nefis meyveler üzerine yapılan çalışması olmuş. Osman Magat,Batı tarzı çalışmasıyla Kültür ve sanat diyor. Özlem Örs, Hergün hepimizin bakımda göremediği sokak ve maydan üzerine çalışmasıyla, siz de görün der gibi bir çalışmada bulunmuş. Radife Önder, Tarih ve Sahil üzerine başarılı bir çalışmasıyla sergiye katılmış, Sevtap Yıldız, Modern tarz çalışmasından iki eserini getirmiş.
Yelana Jukova Gül, Anadolu’nun zenginliklerinden Çicek ve Meyve üzerine çalışmış bir nevi sergini ismena yakışır şekilde Anadolu Bereketi demiş. Yıldız Asangalı, Anadolu çiceklerini bin bir kere açtırmış çalışmalarında, izlemek çok zevkli de üzerinde çalışmak için sabır gerektirir diyenler vardı. Zerrin Yeşilova, Müzik her yerde yapılır mantığıyla evrenselliği resmederken, deniz üstü martıların özgün uçuşlarına gönderme yapmış olmalı. Alptekin Soy, Renk sinselesini sıraya koymuş adeta çalışmalarıyla.
Paris Anadolu Kültür Merkezi, Paris’de Anadolu’yu her yönüyle tanıdmak için 32 yıldır verdiği bitip tükenmez çalışmaları sonucunda, Anadolu Esintileriyle Merkezi Buluşturmuş oldu. Yerli ve yabancı sanatçıların en büyük destek aldığı Sanat ve Kültür Merkezi olarak anılmasının bir özelliği de bu olmalı, Dr. Fıtrat Demir Onger, Mesleği kariyerinde olduğu gibi çok sevdiği ülkesinin Kültür ve sanatı ve sanatçılarına verdiği önem ve çalışmalarıyla tanınan Türkiye sevdalısı bir kiiliktir.
14 Mayıs 2016 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi