Fransa’da yaşayan Antakya Türk Ortodoks Hristiyanlar, Paris’te her yıl geleneksel olarak düzenledikleri Paskalya Bayramı kutlama etkinliğinde buluştular. İnançları gereği Kilisede başlayan ayinin ardından oruçlarını yumurta ile açan Ortodoks Antakyalı Türkler, öğle yemeğini özel olarak her yıl kiraladıkları büyük bir salonda aile ortamında bir arada yediler.
Yaklaşık bin kişilik kapasiteli salona kurulan masalara oturan Ortodoks aileler, evlerinde hazırladıkları Antakya yöresinin özel yemeklerini ve renk renk boyanmış yumurtalar ile zengin meyve çeşitleri, fındık lahmacun olarak adlandırılan minik lahmacunlar ile içli köfte ve Antakya yöresine özgü salatalar ile çiğ köfte masalarda yerini alan yiyecek ve içecekler, ayrıca, organizasyona gelir amacıyla çevrilen döner kebap akraba ve dostların iştirakiyle birlikte bayram kutlama mutluluğu içerisinde yenilip içildi.
Orthodoks Antiyoş Derneği Başkanı İbrahim Küçükoğlu, ve beraberinde Fransa ve Batı Avrupa rum orthodoxe kilisesi metropolis Agnatiyos el Houchi ve Antakya rum orthodoxe kilisesi papazı Nadim Malul, Paskalya bayramı için bir araya gelenleri kürsüden selamladılar ve bayramlarını kutladılar. Fransa ve Batı Avrupa Rum orthodoxe kilisesi metropolis Agnatiyos el Houchi, Fransa ve Batı Avrupa rum orthodoxe kilisesi metropolis Agnatiyos el Houchi yaptığı konuşmada, Paskalya Bayramını bir başka coşku ile kutlayın, yaşadığınız bu ülkede da Paskalyayı Antakya’da olduğu gibi aynı şekilde hissedin. Antakyalı olarak bayramın simgesi olan paskalya yumurtalarını tokuşturun, yaşadığımız şu dünyada kökeni, inancı ve görüşü ne olursa olsun insanların kardeşçe yaşaması, gelenek ve göreneklerini paylaşması, huzurun ve barışın egemen olması için mücadele edin, Paskalya bayramınız kutlu olsun “dedi.
salonu dolduran vatandaşların arasında geçerken bazı kişilerle sohbet eden metropolis Agnatiyos el Houchi, Paskalya bayramı geleneği olan bazılarıyla yumurta tokuşturdu. Paskalya Bayramı Kutlama etkinliğini düzenleyen Dernek taarfından Almanya’dan davet edilen sanatçı yöreye ait şarkı ve türküleri çalıp söylerken, yine bölgeye özgü halay çekildi oyunlar oynandı. Proğramın sonlarına doğru, geleneksel olarak 128 kişi ellerindeki yumurtaları tokuşturmak için uzun sıra oluşturdular ve elindeki yumurtası kırılıp yarışmayı kaybedenler kenara çekilirken kazananlar kendi aralarında yarışı sürdürdüler ve taa ki en son kırılmayanın sahibi yumurta sahibi kazanmış oldu. Derneğe gelir amacıyla düzenlenen lotarya çekilişi yapıldı, kazanan numaralırın sahiplerine hediyeleri verildi.
10 Nisan 2018 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi