Fransa’da emeklilik reformuna karşı perşembe günü gerçekleşen dokuzuncu ulusal grev gününde sendikalara göre 3,5 milyon kişi İçişleri Bakanlığı’na göre bu rakamın yarısı sokaklara çıktı.
Fransa genelinde 300’ü aşkın alanda protesto eylemi düzenlendi. CGT sendikasına göre eylemlere 3,5 milyon kişi katıldı. İçişleri Bakanlığı ise katılım sayısının 1,08 milyon olduğunu açıkladı.
Ocak ayında başlayan grevler ülke çapında devam ediyor. Emeklilik reformuna karşı 9’uncu grev yaşanırken, birçok sektörde günlerdir grev sürüyor. Hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak için Meclis’te oylamadan kaçınmak için Anayasa’nın 49.3’üncü maddesine başvurdu.
Protesto eylemlerinin olaylı en büyüğü başkent Paris’te gerçekleşti. CGT’ye göre 800 bin kişi Paris’teki yürüyüşe katıldı. Paris’te yürüyüşün başlamasından birkaç saat sonra polisle çatışmalar yaşandı. Bazı mağazalar ile McDonald’s ve Burger King gibi restoranların şubelerinin camları kırıldı.
Radikal grup Black Blok da eyleme katılarak uzun süre polisle çatıştı. Birçok noktada grevde olan çöpcülerin toplamadıkları çöpler ateşe verildi. Başkent Paris’in cadde ve sokaklarından siyah dumanlar yükseldi, evlerinde oturan halk yangın korkusu yaşadı. Rouen, Nantes, Lorient, Rennes, Bordeaux, Lyon ve Toulouse gibi kentlerde de çatışmalar yaşandı. Bordeaux kentinin tarihi binası yakılarak tahrip edildi. İçişleri Bakanlığı, perşembe günkü yaşanan gösterileri sırasında 457 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
Paralel olarak grevler ve blokaj eylemleri de yayılıyor. Gençler de üniversitelerde ve kütüphanelerde blokaj eylemleri yaparak emeklilik reformu karşıtı harekete katıldı. Gençlerin katılması eylemlerin daha da radikalleşebileceği şeklinde endişe duyuluyor. Demiryolları ulaşımı, metro, otobüs, gaz sektörü, limanlar, yakıt istasyonları, havalimanları, atık sektörü başta olmak üzere ülke genelinde çok sayıda sektörde blokaj ve grevler yaşandı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Cuma günü itibariyle havayolu şirketlerinden uçuşların yüzde 30 ila 20’sini iptal etmesi yönünde görüş belirtti. Hükümetin emeklilik reformunu geri çekmemekte israr etmesi, sendikaları yeni protesto eylemleri düzünlemeye yöneltti. Sendikalar 28 Mart’ta yeniden ulusal düzeyde protesto eylemi yapma çağrısında bulundu.