Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Paris’teki temasları kapsamında Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh’un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan “16. Yüzyılın Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi”ni açtı.Cumhurbaşkanlığının himayesinde, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneğince (İKASD) projelendirilen, Türkiye’nin UNESCO nezdindeki daimi temsilciliğinin katkılarıyla, UNESCO Genel Merkezi’nde açılan sergiyi Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova birlikte açtılar. Açılışta, Türkiye’nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Altay Cengizer ile sözkonusu projenin daimi temsilcilik süresinde hazırlanmasında büyük katkısı olan Türkiye’nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilci eski Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı da hazır bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, açılışta yaptığı konuşmada, Dünya Miras Komitesi’nin Türkiye’den başkanlık bayrağını alıp Polonya’ya devredilmesinin ardından sanat ve kültürün benzersiz öneme sahip çalışmalarını Paris’te siz sanat severlerin dikkate sunduk dedi. Bakan Avcı, İki gün önce “Medeniyetler Arası Mozaik Yolu Keşif Projesi”ni görme fırsatını yakaladıklarını belirtiği konuşmasını bugün de Avrasya ekseninde 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış Matrakçı Nasuh’un çok bölgeli, çok kültürlü sanat, hattatlık ve şairlik yönlerine tanıklık edecek bu sergi Matrakçı Nasuh’un tarihin gizli kalmış dehalarından biri olduğuna dikkatinizi çekeceğini düşünüyoruz dedi.
Bakan Avcı, “16. yüzyılda yaşamış ünlü bir Osmanlı filozofu, matematikçisi ve tarihçisi olan Matrakçı Nasuh, aynı zamanda sporcu, şair, sanatçı, ressam, hattat ve minyatür sanatçısı kimliği ile de kendini ispat etmiş mühim bir bilim ve sanat insanı oludğunu vurguladı. Matrakçı’nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkanı bulacağını söyleyen Bakan Nabi Avcı, Vefatının 450. yılında Matrakçı Nasuh’u anma münasebetiyle planlanan serginin Saraybosna, Belgrad, İstanbul, Viyana, Tokyo ve Antalya’dan sonra kültür ve sanat şehri Paris’te sanatseverlerle buluşuyor olması, çok önemli bir gelişmedir. Dedi. 10 Kasım’a kadar Paris UNESCO’da açık kalacak sergi, aralık ayında Washington’daki “İslam Eserleri Müzesi”nde sergileneceğini belirtti.
Matrakçı Nasuh’un eserlerinni UNESCO’da sergilenmesi dolayısıyla sergiye katılanlar için bir resepsiyon verildi.
28 Ekim 2016 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi