PARİS ANADOLU KÜLTÜR MERKEZİ’NDE FOTOĞRAF VE RESİM SERGİSİ AÇILDI

383
20 Mayıs 2024 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Paris Anadolu Kültür Merkezi’nde fotoğraf ve Resim sergisi açıldı. Paris Anatolu Kültür Merkezi’nde, Laurent de Gaulle’ün Türkiye’de çektiği fotoğraflar ile ressam Jean- Jacques Lafaye’nin gizemli çizimlerinden oluşan fotoğraf ve resim sergisi açıldı.

General de Gaulle’ün yazar ve fotoğraf sanatçısı yeğeni, Laurent De Gaulle, 2002 yılından bu yana açtığı düzenli sergilerden birini de yakın dostu ressam Jean-Jacques Lafaye ile birlikte Paris Anadolu Kültür Merkezi’nde açtı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Fıtrat Demir Onger, ” Sevgili dostlar iyi akşamlar dileğiyle bugün açılışını yaptığımız iki önemli sanatçımızın sergisine hoşgeldiniz. Mutluyum bu akşam, ilk olarak karşılıyoruz. T.C . Paris Büyükelçimiz Sayın Yunus Demirer bizimle beraber. Sizlerin de gördüğü üzere aynı zamanda burada iki sanatçının eserleri sergileniyor. Biri fotoğrafçı diğeri ressam ve bir entelektüel, Fotoğraf sanatçısı Laurent De Gaulle ve Ressam Jean-Jacques Lafaye ve ben burada olduğunuz için hepinize teşekkür ediyoruz.

Bazı sanatseverler, ne yazık ki Paris’in trafik sıkışıklığından dolayı biraz gecikeceklerini ifade ettiler.
Ben konuşmamı uzatmayacağım ve bu akşam az konuşmayı tercih edeceğim. ilk önce sözü aramızda bulunan sayın büyükelçimize veriyorum.Sayın Büyükelçim, sergi açılış davetimize icaabet ettiğiniz için çok teşekkür ederim efendim.

T. C. Paris Büyükelçisi Yunus Demirer, ” Burada olmak benim için bir zevk bu benim için çok büyük bir zevk, burada sizlerle olmak fevkalade güzel bir şey, az önce kimin kim olduğunu söylediniz, ben sözü sanatçılara bırakacağım. Ama burada olmak gerçekten büyük bir zevk. Çünkü buraya ilk defa geliyorum. Paris Anadolu Kültür Merkezi’ne, ben gerçekten kurduğunuz Kültür Merkezini gördüğüme sevindim.

Paris’te kurulmuş bir merkez için teşekkür ederimb Fırsat bulunca çevrede kurulmuş bulunan diğer Merkezleri de ziyaret ediyorum. Bizim toplumumuz için çok önemli. Ben bu yüzden gerçekten gurur duyuyorum. Umarım daha başkaları da buna benzer Kültür ve Sanat Merkezleri açılır bizim de onları da ziyaret etme fırsatımız olur faaliyetleri birlikte sürdürmeyi isteriz. Sanatçılarla ve Kültür Merkezi olarak size tekrar çok teşekkür ederim. ” şeklinde konuştu.

Büyükelçi’den sonra söz alan Fotoğraf Sanatçısı Laurent De Gaulle, Sayın Büyükelçi, sayın Kültür Merkezi Başkanı, sizlerin bu çok duygulandırıcı konuşması aslında bu çok büyük bir fırsat, görünüme benzer bir görünüm sunmak. Biz sanatçılar olarak herkesi isteriz daha sık olarak ülkelerin varlıkları ve bazı şeylere sadece bir bakış izni verir. Sahip olduğumuz evrensel yüzü sunuyoruz herkes şuna odaklanabilmeyi ister:

Yani dünyanın bir yüzü merak ama aynı zamanda sempati barış ve yaşadığımız anlarda bu mesajı bana iletebilmek eğer mütevazı biriysem katkı bir elçinin katkısıdır bir tanıklığın habercisi ve sonra beni götüren hayat yolculuğunun habercisi birkaç yıl önce bana geldi, zaten boğazın kıyısında ve ötesinde çünkü belli bir aşamayı geçebildim sayılı bölgelerden ama bu benim ikincimdi, Türkiye gezisi aslında benim Türkiye’nin keşfi daha sonra oldu vatani görevim sırasında bir arkadaşımla çıktığım yolculuk ve beni İstanbul’a getirdi ama aynı zamanda Antaya ve burada birlikte keşfettim.

Bu muhteşem ülkeye olan hayranlığımı, olağanüstü dinamik yaşam ve geçmişe sahip Antik olağanüstü, bu fırsatı bana veren Jean-Jacques Lafaye’ye teşekkürler. Jean-Jacques Lafaye’yle olan uzun bir dostluğum var biliyorum 18 yaşındaydım, birlikte katıldık. O zaman ki güncel olaylar dergisi uluslararası zaten zaten bir 80’lerin başı kriz zamanı öyle karmaşık bir dünyaydı ki değilse bugün nedir daha fazlası ama bu büyük bir zevk senin sayende tekrar geçmişteki yaşam anılarımı buldum teşekkürler.

Değerli dostum Jean-Jacques Lafaye, bana kendimi ifade etme fırsatı verdi. Bu şefkatli bir bakış ve dünyamıza umut getir ama tabii ki Türkiye ve onun hakkında turist boyutu ama daha fazlası derinden onun boyutu herkesi bir araya getiren maneviyat aslında, eğer gerçekten varsa her şeyi bir araya getiren bir boyut dünya ruhtur ve zihindeki çatışmaların ötesinde vücudumuzda orada yaptığımız bir şey var
yapabilmemiz için yapmalıyız ve mütevazı bir şekilde yapmaya çalıştığım fotoğrafçılıkta her zaman gitmek
görünenin içinde görünmezi aramak, işte bu kadar, çok teşekkür ederim ve sonra görüşürüz ” dedi.

Mikrafonu eline alan Jean-Jacques Lafaye, benim yaşadıklarımdan sonra zor durumda arkadaşım Laurent De Gaulle, az önce istediğimi ifade etti. Fırçalardan birkaç yıl uzak kaldıktan sonra, işte karşınızda hayal gücümün özgür çizimi, iyi kağıt, gizemli bir şekilde daha iyi bir dünyanın ilhamını ileten renk seçimi. Yazmanın yanı sıra resmin de bana getirdiği şey, iç yaşamın sessiz yansımasıdır. Ama resim yapmak benim için hala başka bir şekilde yazmaktır ve deyim yerindeyse renklerin yıldızını paylaşacak olanların varlığını biraz yumuşatmak arzusunu ifade etmeye çalıştım.

Benim bu küçük renklerim nereden gelse de aynı niyet ve orada her şeye sahip olurdum. Bunu yapmak bu dönüşmü biraz masumiyete döndürmeyi başardım, beni özellikle etkileyen renkler kendimi bulduğum Covid döneminde kırsal kesimdeki arkadaşlarla çok güzel anılar ve kağıtlar ve işte şimdi buradayım, biraz resim yaptığımı hatırladım başka bir zaman ve bende bunu istememi sağladı bu kalıpları ve hayalleri bulup belki de bizim projeksiyonlarımız benim iç dünyamın içi bu kadar ama içinde her durumda bu paylaşım var.

Ben Dr. Onger’in bu faaliyetine çok sevindim bana bir fırsat daha verdi ve bu küçük bu küçük işleri paylaşmama vesile olan arkadaşlarıyla ve inananlarla bu o kadar da küçük bir iş değil evet her durumda ben kendilerine teşekkür ederim. Varlığınız beni çok onurlandırdı ve geri dönüyorum tekrar Paris Anadolu Kültür Merkezi’nin bu güzel ev sahibine ve sergimize gelen sanat sever sizlere çok teşekkür ediyorum.

Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı, Dr. Onger mikrafonu aldı ve son söz söyledi. Ben eserleri sergilenen sanatçılara ve serginin açılışına iştirak eden siz sanatseverlere teşekkür ederim. Buyrun şimdi hep birlikte bir şeyler içip sanatçıların eserleri üzerine sohbet edelim, sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Kategori Tag

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

+ 60 = 67