PARİS ATATÜRK DOSTLARI DERNEĞİ ” LADAP ” TANIYALIM

396
16 Nisan 2024 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Fransa’nın başkenti Paris’te 2018 yılında kurulan “Paris Atatürk Dostları Derneği” (LADAP) faaliyetlerini aralıksız olarak sürdürüyor. Dernek Başkanı Maruf Çetiner, derneğin çalışmaları ve bölgedeki Türk toplumunun durumu hakkında sorularımızı cevaplandırdı.

Tansu SARITAYLI- Maruf bey siz Paris’te kurulmuş kısa adı LADAP olan derneğin başkanlığını yürütüyorsunuz. İlk önce dernek başkanı olarak sizi tanımak isteriz.

Maruf ÇETİNER- Tabi. Ben Maruf Çetiner, 1964 Ankara doğumluyum. 11 yaşında Fransa’ya geldim ve ondan sonra da bütün tahsil hayatım Fransa’da geçti. Dernek başkanlığına gelince, geçen sene arkadaşların da önerisiyle LADAP derneğinin Paris Atatürk Dostları Derneği’nin başkanlık görevini üstlendim.

Tansu SARITAYLI- Bu dernek ne zaman, nasıl kuruldu?

Maruf ÇETİNER- Bu dernek 10 Nisan 2018 tarihinde kuruldu. Fakat kurulmadan önce de bir geçmişi var. Dernek kurulmadan evvel bir grup insan Paris’te bir meydana Atatürk büstü konulması için çalışmaya girişmiş. Hatta o zamanlar Paris Belediyesi’ne gidip, büstü dikmek için bir yer gösterilmesini istiyorlar. Paris Belediyesi çeşitli gerekçeler öne sürerek, ancak açık bir sebep de göstermeden bu talebi yerine getirmekten kaçınıyor. Bunun üzerine büst dikme düşüncesindeki o grup yani Atatürk’ün dostları, bir dernek kurmaya yöneliyorlar.

Tansu SARITAYLI- Derneğin kuruluş süreci ilginçmiş. Peki derneğinizin, bugüne kadar yaptığı faaliyetler nedir, bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Maruf ÇETİNER- Ben dernek başkanı olduktan sonraki çalışma dönemini mi yoksa öncesini mi kastediyorsunuz?

Tansu SARITAYLI- Sizden evvelki dönemi biliyorsanız, o yılları da anlatırsanız sevinirim. Tabii ki sizin döneminizi de merak ediyoruz.

Maruf ÇETİNER- Bizden önceki dönemde Nazmi bey görevdeydi. Tabi kendisi halen onursal başkanımız. Onun önderliğinde yapılan birçok etkinlik var. Ben de Mart 2023’te başkan oldum. İlk dönemimizde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Başramı’nı kutladık. Ardından aynı yıl 29 Ekim’de Cumhuriyet’in 100. Yılını kutladık. Şimdi de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacağız. Bu programımızı Nisan’ın 25’inde Anadolu Kültür Merkezi’nde yapacağız.

Tansu SARITAYLI- Bu faaliyetlerin dışında başka projeleriniz var mı?

Maruf ÇETİNER- Tabii ki bu resmi bayramların dışında da çalışmalarımız var. Kişisel hedeflerim de var. Tabi bunları arkadaşlarla konuşup müzakere ediyoruz. Türk toplumunu ya da kendisini Türk hisseden toplumu aynı değerler etrafında yani Atatürkçülük değerleri etrafında toplamak, sesimizi duyurabilmek gayesindeyiz. Çünkü büyük bir soronumuz var, son zamanlarda hakkımızda birçok yalan yanlış haber çıkıyor. Ama Türk toplumu olarak bunların hiçbirine müdahale edemiyoruz, sesimizi duyuramıyoruz. Bu problemin nihai çözümü burada birlik olmak, çoğalmak. Bunun için gençlerimizin derneğimize gelmesini istiyoruz, bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Gençler bize yakın olursa, bizimle birlikte çalışırsa bu yalanlara, toplumumuzu rahatsız eden asılsız haberlere karşı mücadele edebiliriz. Yoksa bu duruma karşı hiçbir şey yapamıyoruz.

Tansu SARITAYLI- Hakkımızda yalan yanlış beyanlar olduğunu, iftira atıldığını söylediniz. Nasıl iftiralar bunlar?

Maruf ÇETİNER- Türk toplumunun hassas bazı noktaları var, detaylarına girmek istemiyorum. Geçmişte yaşanan birtakım sorunlardan dolayı, yanlış veya yalan içerikli söylentiler, dedikodular üretiyorlar. Zamanıyla ilgili büyüklerimiz, devlet yöneticilerimiz bu konuları daha fazla ciddiye alıp daha aktif olsalardı bu problemler bu kadar artmazdı. Fakat şimdi biz bu konulara karşı birlik olmalıyız. Birlik olmazsak, çoğalıp hep beraber sesimizi çıkarmazsak bu tür iftiraların ve yalanların önüne geçmek mümkün olmaz.

Tansu SARITAYLI- Peki derneğinize üye olmak için ne yapmak lazım, kriterleriniz veya şartlarınız var mı?

Maruf ÇETİNER- Derneğimizin kapısı herkese açık. Zaten adı üzerinde,. Kendisini Atatürk’ün dostu hisseden herkese kapımız açık. Bu değerleri paylaştıktan sonra en ufak bir ayrımcılık söz konusu değil.

Tansu SARITAYLI- Bildiğim kadarıyla Fransa’da Atatürk’ü tanıyanlar Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak bilenler var. Bunların arasında derneğinize üye olan Fransız var mı? Yani derneğinize üye olmak isteyen Fransız var mı?

Maruf ÇETİNER- Derneğimize üye olmak isteyen Fransızlar var. Her karşılaştığımızda bizlere söz veriyorlar. Dolayısıyla öyle bir umut besliyoruz açıkçası. Tabi bu birdenbire olmuyor maalesef. Yaptığımız etkinliklerin sayısıyla, kalitesiyle ilgili bir durum var. Ne kadar çok ve geniş kapsamlı etkinlik yapabilirsek, ne kadar çok insanla temas kurabilirsek bu konuda etkimiz artacaktır. Dolayısıyla bu konuda çok umutluyum. Ama umut yetmiyor, çalışmalarımızı artırmamız ve yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu da sayımızın artması ve çevremizin genişlemesiyle mümkün olabilir.

Tansu SARITAYLI- Bu bugüne kadar yaptıklarınız var. Yapmayı planladıklarınızı da söylediniz. Peki yapmayı düşünüp de gerçekleştiremedikleriniz var mı?

Maruf ÇETİNER- Şimdilik hayır diyeceğim. Zaten dernek başkanı olarak, yeni yönetim olarak henüz bir senelik bir geçmişimiz var. Yapmayı düşündüklerimiz var tabi. Ancak bütün projeleri tek başımıza gerçekleştiremeyiz. Tabii ki benim gönlümdeki projeler oldukça fazla, ama bunları yapabilmek ve faliyete geçirebilmek için bizim çoğalmamız gerekiyor. Birlik olmak ve birlikte bu projeleri gerçekleştirmek lazım. Bize katkıda bulunması gereken insanların, bizim toplumun haklarını korumaya destek olmak isteyenlerin mutlaka bizimle irtibata geçmesini, derneğimize kayıt olmalarını bekliyoruz.

Tansu SARITAYLI- Malum, bir dernek destekle yaşar, üyelerinin katkılarıyla yaşar. Destek olmadan hiçbir dernek gerekli faaliyetleri yapamaz. Bu çerçevede, Fransız kurumlarından veyahut Türk kurumlarından maddi veya manevi destek alıyor musunuz?

Maruf ÇETİNER- Hayır. Maalesef öyle bir şey yok. Hatta maddi veya manevi destek konusunda henüz bilgi edinmiş değilim. Bu konuyu ayrıca araştırmam lazım. Şu anda tek mali gelirimiz, bize verilen destek, üyelerimizden aldığımız senelik 30 Euro aidat ücreti. Onun dışında herhangi bir destek alamıyoruz.

Tansu SARITAYLI- Üyelerinizin dışındaki kişi ve kurumlardan destek alma konusuda girişiminiz oldu mu?

Maruf ÇETİNER- Bugüne kadar olmadı. Belki ileride bu konuda girişimlerimiz olabilir. Böyle bir imkan varsa yasal çercevede girişimde bulunabiliriz.

Tansu SARITAYLI- Fransa’ya küçük yaşta gelmişsiniz. Az çok Fransa’daki Türk toplumunu biliyorsunuz, Fransa’yı tanıyorsunuz. Genel olarak Fransa’daki Türk toplumunun durumunu nasıl gördüğünüz sormak istiyorum. Bu konuda tespitleriniz ve düşünceleriniz nedir?

Maruf ÇETİNER- Ben aynı anda bir öğretmenim. Fransız okulunda, yani kolejde müzik öğretmenliği yapıyorum. Oradaki gözlemlerimin de katkısıyla konuşayım. Bu bölgede çalıştığım kolejlerde genelde yabancıların çocukları yani göçmen çocukları çoğunlukta. Bunların arasında birkaç tane Türk öğrencim de oldu. Dolayısıyla oradaki öğrencilerimi Türk olmayan ve Türk olan öğrencileri birbirleriyle kıyaslamak mümkün. Türk çocukları Fransa’da doğmuş büyümüş olmasına rağmen, Fransızca konusunda çok yetersiz kalıyorlar. Evlerinde Fransızca konuşmayan, hatta akşama kadar Türk televizyon kanallarını izleyen çocuklar maalesef Fransızca konusunda gelişemiyorlar. Tabi bu durum Fransa’ya entegrasyonlarını da olumsuz etkiliyor. Topluma entegre olamadıkları için de farklı sorunlar oluşuyor. En büyük sorunlardan biri bu durum.

Tansu SARITAYLI- Fransa’daki Türk toplumunun bir adım daha ileriye gidebilmesi için, saygın bir yeri olması için neye ihtiyaç var, neler yapılmalı?

Maruf ÇETİNER- Bu konuda da biraz önce anlattığım konuya gireceğim. Burada saygın olmak için, sesimizi duyurabilmek için, haklarımızı korumak, yalanlara, iftiralara engel olmak için birlik olmamız lazım. Ortak gaye için bir araya gelip sayımızı çoğaltmamız lazım. Bu noktada da mutlaka Fransa’daki bütün derneklerin tek bir çatı altında bir ‘federasyon’ veya ‘konfederasyon’ kurması ve ortak adım atması lazım. Buradaki kurumların yetkililerine, devlet yöneticilerine sesimizi duyurmanın tek yolu bu. Başarıya ulaşmlak için birlikte hareket etmemiz şart.

Tansu SARITAYLI- Edindiğim bilgiye göre Fransa’da, Türkler tarafından kurulmuş 300’ün üzerinde dernek var. Bu derneklerle ilişkileriniz ne durumda?

Maruf ÇETİNER- Ben dernek başkanı olduktan sonra bizim daha çok Anadolu Kültür Merkezi’yle ilişkimiz oluyor. Geçen bir yıllı sürede de diğer Türk dernekleriyle görüşme imkanı olmadı. Maalesef onlardan da bize herhangi bir konuda davetiye gelmedi. Fakat mutlaka o arkadaşlarla görüşüp fikir alış verişinde bulunmak lazım. Birçok konuda birbirimize destek çıkmamız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor.

Tansu SARITAYLI- Atatürk Dostları Derneği, yani LADAP, siyasi bir dernek değil, dini inanç derneği de değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu önderinin adıyla kurulmuş bir dernek. Elbette diğer kuruluşların, derneklerin de bu derneğe destek olmak isteyeceklerini düşünüyorum. Siz görüşmeye ve etkinliklerinize davet ederseniz bu destek ve birlik çağrısına katılacaklarını düşünüyorum.

Maruf ÇETİNER- Tabi, mutlaka o arkadaşların, yaptığımız etkinliklere, faaliyet projelerine katılmalarını isteriz. Geçen yılki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarımız için onlara da davet gönderdik. Ancak onların da aynı hafta etkinlikleri olduğu için bize katılamadılar. Bundan sonra yapacağımız bütün etkinliklere de kendileri zaten davetliler, en ufak bir sorun yok.

Tansu SARITAYLI- Gelecekte Fransa genelinde proje olacak mı merak ediyorum. Bu dernek Paris’te kurulmuş, fakat Fransa genelinde yeni şubeler açmayı, teşkilanlanmayı düşünüyor musunuz?

Maruf ÇETİNER- Niye olmasın ki? Böyle bir şeyin gerçekleşmesi için demin de söylediğim gibi birlik olmak ve çoğalmak lazım, bu büyük bir zenginlik olur. Ama şu aşamada oldukça zor. Çünkü yeterli üye sayımız ve yeterli maddi gücümüz yok. Yine de bu çok iyi olur, bu yönde bir fırsat çıkarsa ‘hayır’ demeyiz.

Tansu SARITAYLI- Maruf bey bize ayırdığınız zaman için teşekkür ederiz. Benim sormayı unuttuğum veya sizin söylemek istediğiniz başka şey var mı?

Maruf ÇETİNER- Teşekkür ederim Tansu bey. Atatürk Dostları Derneği (LADAP) Başkanı ve Yönetimi olarak bu derneğin dikkat çektiği değerler etrafında buluşmamız, birlik olmamız, beraber çalışmamız için herkesi davet ediyorum.

Kategori Tag

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

1 + 5 =