PARİS OECD MERKEZİNDE “SIFIR ATIK SERGİSİ ” DÜZENLENDİ

117
1 Nisan 2025 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından Eylül 2022’de imzalanan “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı”, iklim kriziyle mücadelede önemli bir adımı temsil etmektedir.

Bu taahhüt doğrultusunda, Türkiye’nin öncülüğünde ve 105 ülkenin eş sponsorluğunda BM’ye sunulan sıfır atık konulu karar tasarısı, 14 Aralık 2022 tarihinde BM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş ve 30 Mart günü “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu özel günü anmak amacıyla, Türkiye’nin OECD Nezdindeki Daimi Temsilciliği, 26 Mart – 4 Nisan tarihleri arasında OECD Genel Merkezi’nde (La Muette) dijital bir sergi düzenledi.

Serginin açılışında Türkiye’nin OECD Nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Esen Altuğ ile OECD Çevre Direktörü Jo Tyndall açılış konuşmasını yaptılar. Sergi kapsamında; tekstil atıkları ve okyanuslardaki plastik kirliliği gibi sıfır atık temalı kısa filmler, OECD Merkez Binası girişinde Galeri sergi alanında yer alan üç dijital ekranda gösterildi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü”ne ilişkin video mesajı sergiyi izleyenlere gösterildi. Etkinliğe OECD Üye Ülkelerinin Büyükelçi/Daimi Temsilcileri, Büyükelçi/ Daimi Temsilci Yardımcıları, Çevre Müşavirleri ve OECD Çevre Direktörlüğü çalışanları iştirak ettiler.

Bu sergi aracılığıyla, Türkiye’nin küresel döngüsel ekonomi çabalarına katkıları vurgulanacak ve atık yönetimi konusunda farkındalık artırılması hedefleniyor.. 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü 2025’in ana teması olan “moda ve tekstilde sıfır atık”ı baz alan sergi, Sıfır Atık Günü kapsamında farkındalık sağlamayı amaçlıyor. İnsanların yeterince kaynak ve ürünü bulunduğunu ve bu nedenle tüketim alışkanlıklarını azaltabileceği mesajını veren sergi, aynı zamanda değişim için yeterince çözüm, bilgi ve insan bulunduğunu, bu nedenle daha iyi bir geleceğin mümkün olduğunu anlatıyor.

Sergi alanına konulan 3 adet dijital ekran, Gerçeklik Alanı”nda, “Dünyamız Boğuluyor” mesajıyla gerçek görüntüler, veriler ve seslerle desteklenen bir deneyim sunularak, ziyaretçilerin içinde bulunulan durumun ciddiyetini ve ağırlığını doğrudan hissetmesi hedefleniyor. Burada yer alan bilgilerde kirliliğin her yıl 9 milyon insanın hayatına mal olduğu, bunun son 20 yılda yüzde 66’lık bir artış gösterdiğine dikkati çekiliyor. Değişim Bizim Elimizde” mesajını veren. Denizler, İnsan, Hayvanlar, Hava, Su ve Toprak gibi ögelerle dikkat çekiliyor.
Atıklar konusunda yapılan bilgilendirmelerde verilen çarpıcı bilgilerle, 90 dakikalık futbol maçı izlerken, 5 bin 400 çöp kamyonu dolusu tekstil atığının çevreye bırakıldığı, her yıl tekstil endüstrisinin 215 trilyon litre su kullandığı, bunun 86 milyon olimpik yüzme havuzuna eşdeğer olduğu, her yıl dünya genelinde 92 milyon ton tekstil atığı üretildiği ve bunun 9 bin 109 Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşdeğer olduğuna dikkat çekiliyor.

Kategori

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.