TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU PARİS’TE TÜRK DERNEK TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

1,602
3 Ağustos 2016 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Paris’te bulunan.TBMM Dışişleri Komisyonu, Paris Büyükelçiliği’nde Türk Stk’larla Buluştu. Fransa’da temaslarını sürdüren TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti, Paris Büyükelçiliği’nde başkent Paris ve Çevresinde faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. 15 Temmuz 2016 günü gecesi düzenlenen darbe teşebbüsü sonrası Avrupa’ya Türkiye’de olanların gerçek yüzünü anlatmak üzere Paris’te bulunan heyet,Fransız Devlet ve hükümet kurumlarından çeşitli kişilerle yaptıkları görüşmeler, Türk Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle paylaştılar.
Paris Büyükelçiliği’ndeki toplantıya, Büyükelçi Hakkı Akil, AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu, Konsolos Müslüm Aygün, Fransa’daki Türk dernek temsilci ve bazı üyeleri katıldı. Toplantı, Büyükelçisi Hakkı Akil’in konuşması ile başladı. Büyükelçi Akil “Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişiminin Avrupa’da gerek basında, gerekse bazı siyasi çevrelerde yanlış mecralara oturtulmasını veya yanlı bir şekilde gösterilmesini önlemek için hükümetin ve muhalefet parti Milletvekilleri tarafından darbe girişimiyle ilgili olarak bir girişim başlatıldığını ifade etti. Büyükelçi Akil, ” Türkiye’deki gelişmelerin yurtdışında bilinçli veya bilinçsiz, basın nedeniyle ne kadar yanlış değerlendirildiğini ve yanlış şekilde yorumlandığını belirten Büyükelçi Akil, Bu çerçevede, girişimin ne kadar yararlı olduğunu muhalefet ve iktidar milletvekillerimiz tarafından bizzat gözlemlenildiğini” söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu bilgilendirme ve gözlemleme Heyeti adına konuşan, AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ise “Parlamenter diplomasiyi harekete geçirmek üzere Fransa’ya geldik. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı böyle bir darbe girişiminden sonra Türkiye’de demokrasinin gelişiminde o gecenin bir milat olarak kabul edileceği fikri üzerinden muhataplarımıza bir şeyler anlatmak istiyoruz. İlk günden itibaren batı medyasının yaklaşımının bir “turnusol kağıdı” görevi gördüğünü, bu konuda demokratik yollarla işbaşına gelmiş bir yönetimin ve parlamentonun savunulacağını düşünürken, Bizim karşı karşıya olduğumuz darbeye tiyatro demek gibi bir dezenformasyon üzerinden hareket edildi. Birçok insan darbeye karşı koyarken, bunun tiyatro olarak algılanması bizim açımızdan üzücüydü. Biz Türkiye’nin demokrasi, ekonomik noktasında ilerlemekten başka hiçbir şey düşünmediği bir ortamda böyle bir duruma muhatap olduğumuz için ülkem adına üzgünüz” dedi
Muhalefet partisi CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem “Demokrasi bir uzlaşma rejimidir. Demokrasiler, farklı fikirlerin bazı temel meselelerde bir araya gelip tartışıldığı yerlerdir. Hükümetle farklı düşündüğümüz çok fazla nokta var; ama aynı düşündüğümüz tek bir şey var: Demokrasi hepimizin vazgeçilmezidir. Ancak demokratik bir rejimde eleştiri hakkının kullanabiliriz. Askeri vesayetin olduğu rejimlerin altında, Türkiye’de toplumun bütün kesimleri mağdur olmuştur. Herkes büyük ıstıraplar çekmiş, yaralar almıştır. 15 Temmuz darbe girişimi konusunda dört partide mutabakat oluştu.
Bekir Bozdağ Meclis kürsüsüne çıktı, konuşmaya başladı. Diğer partilerde oradaydı, yaptığı konuşma yayınlanınca darbecilerin bütün motivasyonu bitti. Çünkü darbenin birinci amacı meclisi feshetmektir. Meclis 4 partili bir irade gösterince motivasyonları kalmadı ve meclisi bombaladılar. Gerçekleri anlatmak için geldiğimiz, “batı medyası ‘cadı avı’ yapıldığı yönünde bir yaklaşım içerisinde olduğunu gördük. Darbe girişiminde bulunan örgütle alakası olmayanların da tutuklandığını iddia eden sözler işitiyor haberler okuyoruz. Hükümetin yapmış olduğu operasyonlarda, ana muhalefet partisi CHP’ye müracaat etmektedir. Muhalefetin de görüşü alınmakta, önerilerimiz dinlemektedir. Karşılıklı bilgi alışverişi içinde süreci yürütmekteyiz. Tamamen uzlaşma ve mutabakat zemininde yürüyor. Türkiye’de bir cadı avı yapılmadığı gerçeğini bizler de dile getiriyoruz ” dedi.
Toplantıya katılan Türk Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Türkiye4deki durumu ve darbe girişimine kalkışan FETO örgütünün Fransa’daki çalışmaları konusunda, düşünve ve görüşlerini aktardılar. Alınması gereken tedbirler üzerinde ciddiyetle durulmasının altını çizerek ifade eden Temsilciler, Fransız medyasında darbe girişimiyle ilgili yer alan bilgilendirmelerin, Batı’ya ve Fransa’ya yaranmaya çalışan ve kendini entellektüel kabul eden bazı Türk akademisyenlerin yapmış olduğu yorumlardan kaynaklandığını ” söylediler.

Kategori

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

8 + 1 =