Dünya’nın ülkesinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” her yıl olduğu gibi bu yıl da, UNESCO tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.Dünya kadınlar günü çerçevesinde, 8-18 Mart 2016 tarihlerinde UNESCO’nun Paris’te bulunan Genel Merkezi’nde “Kadının Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü” temalı bir sergi gerçekleşti. UNESCO’ya üye ülkelerin yer aldıkları 6 bölgesel seçim grubundan her birini temsilen en fazla iki sanatçının katılımıyla tertiplenen sergide, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika Seçim Grubu’nu bu yıl Türkiye temsil etti.
Ülkemiz etkinliğe, Marmaray dahil pek çok kamusal alanın ve çağdaş binanın seramik panolarını da hazırlamış olan ünlü seramik sanatçısı, keykeltraş ve tasarımcı Cahide Erel’in, sergi için özel olarak tasarladığı, yaşamın bilgeliği, sevginin gücü, aydınlığın varlığında Anadolu kadınının hayat serüvenini anlatan “Anadolu Ana Tanrıçaları Sıfır Noktasında” adlı heykel grubu sergilendi.Anadolu Ana Tanrıçaları heykel grubu, diğer sanatçıların eserleriyle birlikte, UNESCO’nun günde ortalama 1000-1500 Sekretarya çalışanı ve diplomatik personel tarafından geçiş güzergahı olarak kullanılan ana salonunda iki hafta boyunca teşhir edilecek. Ülkemizin sergiye katılımı, Dışişleri Bakanlığı’nın desteği ve THY’nin sponsorluğunda gerçekleşti. Sanatçı Cahide Erel de Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle serginin açılışında hazır bulundu.
Serginin açılışı, 8 Mart 2016 günü akşamı UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova tarafından yapıldı. Genel Direktör Bokova, yaptığı açılış konuşmasında etkinliğe katılan ülkelere ve ülke sanatçılarına teşekkür etti. Eserleri sergilenen kadın sanatçıların arasında bir erkek sanatçı var biliyorum ilk değilsiniz bizi her sene yalnız bırakmadığınızı biliyoruz. Kadın sanatçıların eserlerinin sergilenmesi ülkelerin yararınadır, bu mücadele yalnız kadınların mücadelesi olmalalı erkeklerin de sorumluluğu olursa toplum olarak daha iyi bir konuma gelenir, bundan dolayı da eserleri sergilenen kadınların arasında bir erkek sanatçının olması çok önemli dikkat çeken UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, eşitlik ve ayrımcılık karşısında örnek teşkil ettiğini söyledi.
Sekretarya mensupları ve UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcilikler personelinin yanısıra, Paris’te yerleşik Sivil Toplum Kuruluşları ile kadın kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri etkinliğe katıldıkları görüldü. Sergide, Doğu Avrupa Grubu’nu temsilen Ermenistan ve Ukrayna, Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi’nden Küba ve Dominik Cumhuriyeti, Asya ve Pasifik Bölgesi’ni temsilen Bangladeş, Afrika’dan Togo ve Arap ülkelerini temsilen Bahreynli ve Mısırlı sanatçıların eserleri yer aldı. Etkinliğe katılan ülkelerin sanatçılarının eserleri sergilenirken katılımcı ülkeler davetlilere sundukları ikram ile kendi mutfaklarını tanıtma imkanı buldular.