Fransa’da 24 Ekim Gösterilerinde, bir çok kentte çatışma çıktı

3
24 Ekim 2026 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Fransa’da 24 Ekim gösterileri: Paris’te polis müdahalesi, birçok kentte çatışma çıktı. Fransa’da 24 Ekim 2026 Cumartesi günü satın alma gücünün korunması ve kamu hizmetlerinin savunulması amacıyla düzenlenen gösterilere yüz binlerce kişi katıldı. Paris başta olmak üzere Marsilya, Lyon ve Toulouse gibi kentlerde yürüyüşlerin ardından gerginlik yaşandı. Başkent Paris’te polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.
Fransa genelinde 24 Ekim Cumartesi günü düzenlenen gösterilerde, katılımcı sayısına ilişkin farklı açıklamalar yapıldı. İçişleri Bakanlığı ülke genelinde yaklaşık 410 bin kişinin gösterilere katıldığını bildirirken, CGT sendikası bu sayının 800 bine ulaştığını açıkladı.
Paris’teki gösterilere ilişkin verilerde de farklılık görüldü. İçişleri Bakanlığı başkentte yaklaşık 110 bin kişinin yürüyüşe katıldığını belirtirken, CGT sendikası katılımcı sayısını 250 bin olarak duyurdu. Satın alma gücünün korunması ve kamu hizmetlerinin savunulması talepleriyle düzenlenen gösterilerde, katılımın önceki haftaya göre azaldığı yönündeki değerlendirmelere rağmen çok sayıda kişi sokaklara çıktı.
Paris’te gösteri sonrasında gerginlik
Paris’te başlangıçta barışçıl şekilde devam eden yürüyüşün son bölümünde gerginlik tırmandı. Polis müdürlüğünün açıklamasına göre, başkentin güneydoğusunda bulunan Cours de Vincennes bölgesinde 500’den fazla gösterici güvenlik güçlerine saldırdı. Öğleden sonra büyük çaplı bir olay yaşanmadığı belirtilirken, Porte de Vincennes çevresinde gösterinin sona ermesi ve kalabalığın dağıtılması sırasında polis müdahalede bulundu. Güvenlik güçleri, grubu dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.
Marsilya, Lyon ve Toulouse’da da olaylar yaşandı
24 Ekim’deki gösterilerde gerginlik yalnızca Paris’le sınırlı kalmadı. Marsilya, Lille, Lyon ve Toulouse’un yanı sıra Caen, Rennes ve Perpignan gibi kentlerde de yürüyüşler düzenlendi. Marsilya’da gösterinin bitiş noktası olan Porte d’Aix çevresinde öğleden sonra geç saatlerde çatışmalar yaşandı.Toulouse’da ise yürüyüşün sona ermesinin ardından polisle göstericiler arasında çıkan olaylarda bir kişinin elinden ciddi şekilde yaralandığı bildirildi. Lyon’da gösteri yasağına rağmen yaklaşık 10 bin kişinin izinsiz yürüyüşler düzenlediği belirtildi.
Güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericileri dağıttığı öğrenildi. Gösterilere katılım geçen haftaya göre azaldı Polis verilerine göre, bir önceki hafta Fransa genelinde yaklaşık 550 bin kişi gösterilere katılmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın 24 Ekim için açıkladığı 410 bin kişilik tahmin, katılımın önceki haftaya kıyasla azaldığını ortaya koydu. CGT sendikasının açıkladığı 800 bin kişilik katılım tahmini ise resmi verilerin oldukça üzerinde kaldı. Gösteriler, Fransa’da artan yaşam maliyetleri, satın alma gücünün korunması ve kamu hizmetlerinin sürdürülmesine ilişkin taleplerin gündemde kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Kategori

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.