BAŞKONSOLOS KADIOĞLU KELDANİ BAYRAMINDA

2,028
7 Nisan 2015 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Hıristiyan aleminin kutladığı paskayla bayramı çercevesinde Türkiye’den 1980 yıllarda Fransa’nın başkenti Paris’e göç etmiş hiristiyan Türk vatandaşlarımızdan Keldani Camiası’nın Paskalya bayramınına davet edilen Türkiye’nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu ve eşi Deniz Kadıoğlu’nu bayram kutlamasının gerçekleştiği Saint Thomas Keldani Kilisesi’ne gelişinde Keldani dernek başkanlarıyla Din adamları karşıladılar. Papaz Michael Dumand: Sayın Başkonsolosum Eşinizle birlikte Camiamıza hoşgeldiniz. Bugün malum sizlerin de bildiği gibi bütün Hıristiyan aleminin en büyük bayramı, bizleri bugün buraya gelerek bizlerin bayramını kutladığınız ve bizimle oldugunuz için keldani camiası adına teşekkür ediyoruz tekrar hoşgeldiniz diyoruz. Tabi ki camiamızdan bazı arkadaşlarımızı tanıyorsunuz, Keldani Cemaatının Kilisesine geldiğiniz için hoş geldiniz sefalar getirdiniz aramızda sizi görmekten son derece memnun olduk” dedi. Papaz Michael’den sonra söz alan Papaz Sabri Anar, da Başkonsolos Emre Kadıoğlu’na ve eşi Deniz Kadıoğlu’na hoş geldiniz dileklerini ifade ettikten sonra, Burası Keldani Camiasının evi yani Kilisemiz, Surye’den Irak’dan DEAŞ baskısından canlarını kurtarıp gelen soydaşlarımıza ve dindaşlarımıza Türkiye’nin kapılarını açmasından memnunuz, aynı bölgeden gelenlere bizde kapılarımız açıyoruz onlara yalnız olmadıklarını Paris’te de bir yerleri mekanları olduğunu bu bulunduğumuz kilisemizde anlatmaya çalışıyoruz ve onları dışarda bırakmamaya gayret sarfediyoruz. Bugün bizim önemli bayram günümüzde eşinizle birlikte bize zaman ayırıp geldiğiniz ve bayramımızı kutladığınız için camiamız adına size ve eşinize teşekkür ediyoruz ” dedi.

Fransa Asuri Keldani Derneği Başkanı Ziya Yakan da, Paris’teki Keldani Camiası adına sizleri yanımızda görmekten şeref duyuyoruz. Daha önceki bayramlarımızda da örneğin noel bayramında gerek telefon ederek gerek yazılı gönderdiğiniz kutlama mesajıyla bizleri onurlandırmıştınız bugün Paskalya bayramımızda bizzat gelerek bizilerin bayramını kutlamanız bizi ve camiamızı çok mutlu kıldı. Sizin şahsınıza ve Türkiye Cumhuriyetine de yakışan budur teşekkür ediyoruz. Sayın Başkonsolosum bizler sizin burda temsil ettiğiniz o ülkenin topraklarında doğmuş orada büyümüşüz. Atalarımızın mezarları o topraklardadır. Köylerimiz bugün bakımsızlıktan harabe haline gelmiş olsa dahi bizim için Türkiye’yi unutmak diye bir şey asla mümkün olamaz. Bizler burdan Türkiye’ye gittiğimiz zaman kendimizi her zaman evimizde hissediyoruz. Biliyorsunuz 2. ay sonra Türkiye’de Milletvekili seçimleri var, bu seçimler dolayısıyla bizlerin de oy kullanabilmesi için, kimlik ve adres tesbitini çok kısa sürede bize özel kontenjan ayırıp kısa sürede işlemlerimizi tamamladığınız için size ayrıca teşekkür etmeyi borç biliyoruz.

Türkiye’de 7. Haziran 2015 tarihinde yapılacak Milletvekili seçimleri için oy kullanacak olan Paris’teki Keldani Camiası’nın kimlik elde etmesi ve adres kayıtları için özel olarak yapılan organize içinde görev alan Zeynel Samat yaptığı konuşmada, Başkonsolos Kadıoğu’na 2. ay gibi kısa bir sürede mesai günlerinde hergün öğleden sonra görevlendirdiğiniz Başkonsolosluk personelinin üstün gayretiyle kısa sürede kimlik verilmesi ve adres yenilenmesini hergün bire bir yaşadığım için ayrıca bize gösterilen ilgi ve gayret için teşekkür etmek istediğini söyledi. Diğer taraftan Fransa Asuri Keldani Birliği eski Başkanı Eric Cemil Doman, Fransa Asuri keldani Birliği adına siz hoşgeldiniz sefa getirdiniz bizlere şeref verdiniz, değerli din adanlarımız ve arkadaşlarımız size teşekkür ettiler, benim tekrarlamamın bir anlamı yok hepimiz aynı fikirdeyiz tekrar hoş geldiniz.

Zekeriya Yaramış, Sayın Başkonsolosum bugün bize yapmış olduğunuz nezaket ziyaretinizden dolayı kendi ve yönetim kurulu arkadaşlarımız adına teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Artık size ne masal ne de hikaye anlatalım, siz herşeyi biliyorsunuz. Milletimizi ve burdaki cemaatımızı da iyi tanıyorsunuz. Bu göçler 1970 yıllardan beri sürüyor ta bugünlere kadar geldi. Artık biz burda gurbette memleketin hasretini çekiyoruz bunu siz de biliyorsunuz, biraz evvel Fransız vatandaşlığından bahsettiniz, tabii biz Fransız vatandaşı olmanın ötesinde önce Türk vatandaşıyız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak o topraklar üzerinde doğmuş büyümüş insanlarız tabii vatan hasretini çekiyoruz. Artık bu kopuk bağlar inşallah yeniden tekrar bağlanır ve bağlamaya çalışıldığını biliyoruz ve de bağlamak için çalışıyoruz. Dilerim bir gün düşünülen neticeye ulaşır az kaldı fazla bir şey kalmadı, bizim tek istediğimiz hukuk ve demokratik bir çercevede üniversel haklarımıza kavuşmaktır. Bizim isteğimiz aynı tek vatan tek devlet tek bayrak altında yaşamaktır. Bundan başka hiç bir derdimiz yoktur. Lütfen bizi başkalarıyla, başka milletlerle karıştırmayınız. Zaten siz bizleri tanıyorsunuz. Biizm tek isteğimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk bayrağı altında yaşamak, hak ve hukuka kavuşmaktır. Tekrar ediyoruz bizim bundan başka hiç bir isteğimiz yoktur şeklinde ifade etmek istiyorum tekrar ziyaretinizden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

İsa Yaramış, Fransa Asuri Keldani Derneği başkan yardımcısı; sayın Başkonsolosum, sizin ziyaretinizden dolayı çok mutluyuz. Çünkü bu ziyaretinizi uzun zamandan beri bekliyorduk. Her gördüğümüzde size Konsolosumuza ve Büyükelçimize arkadaşlar olarak da anlatıyorduk. Biz Keldaniler biz kendimizi Devletimiz tarafından bir kenara itilmiş gibi görüyorduk kendimizi bunu böyle algılıyorduk. Ne de olsa biraz evvel arkadaşlarımız da anlattılar bizler o vatanın o ülkenin çocuklarıyız. Bizi bugüne kadar ne soran ne de soruşturan vardı. Ne zaman hatırlanıyorduk Konsolosluğa bir işimiz düştüğü zaman bir diyaloğumuz oluyordu ve hatırlanıyorduk. Ama yeniden kopukluk doğuyordu. gerçi son yıllarda aradaki bu kopukluklar giderilmeye çalışıldı. Herhangi bir ihtiyacamız olduğunda bu isteğimiz karşılandı veya karşılanmaya çalışıldı. Biliyorum siz bugün buraya bayram ziyareti için geldiniz teşekkür ediyoruz, ben burada fazla soru sormak istemiyorum ama, Kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum. Son yıllarda biz Keldanilerin köylerine dönüş projelerimiz oldu ve köyler kuruldu, bunlarda tek tük aksilikler çıkıyor orlarda, milletimiz orda çıkan aksilikleri görünce haliyle bir hüsrana uğruyor ve bir daha eski çileleri çekmek istemiyor bu durumda milletimizi teşvik etmek kolay olmuyor. Belki biliyorsunuz bu sorunları hazırladığımız bir dosyayı rapor halinde, Sayın Bakan Bülent Arınç’a Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na AKP Mİlletvekili Metin Külünk’e ve Belma Satır’a verdik. Ama bir sonuca varamadık. Yani Milletimiz şu anda köylerine dönmek istiyorsa ne mutlu onlara, Devletimiz de onlara ayrım yapmaksızın yardımcı olup yerlerine köylerine yerleşmelerine yardımcı olmalıdır diyorum.

Başkonsolos İhsan Emre Kadıoğlu, kendi ve eşini davet eden Keldani camiasına, hitabetine şu sözlerle başladı; unutmadan dünyamızın kadim dillerinden biriyle başlamak istiyorum söze Keldanice “Hırıstiyan aleminin ve Keldani camiasının Paskalya Bayramı ve bayramınız Kutlu olsun” dedi. Bahsettiğim gibi yalnız dil olarak değil kültür olarak da Mezopotamya ve Anadolumuzun ve dünyamızın esasen Merkezlerinden biri ve en kadim alanlarından coğrafyalarından birinden olduğumuz için burada hepimiz aynı düşünce içinde sizlerle birlikteyiz. Dolayısıyla benim 2009 yılında benim başlattığım bir sohbet bir muhabbet dönemi ve o dönemde Petrus beyle başlamıştı Petrus Karatay’la ve arkasındna sizlerle devam ediyoruz. ben sizlerle kendi adıma konuşuyorum sizlerle karşı karşıya oturduğum an itibariyle hiç bir yabancılık uzaklık hissetmedik. Çünkü bizler aynı toprağın aynı vatanın aynı yurdun aynı doğanın aynı kültürün insanlarıyız. Aramıza zaman ve mesafeler konulmuş olsa da biz birbirimizi bulduğumuz zaman zaten göz göze geldiğimiz zaman itibariyle ne konsolosluk işlemleri sorundur ne de mesafeler sorundur ve de aramıza girecek her hangi bir konu olduğu taktirde üstesinden gelemiyeceğimiz bir husus asla olmuyacaktır. Dolayısıyla sizlerle birlikte br arada olmak özellikle böyle anlamlı bir günde benim için ayrıca bir mutluluk ve gurur kaynağı tekrar teşekkür ediyorum sizlere. Tüm vatandaşlara yaptığımız gibi sizlere de aynısını vermeye çalışıyoruz sizlerde özel durumlar olabilir. talepler çeşit çeşittir imkanlar dahilinde bunları karşılama fırsatı bulursak bunları yerine getirmek benim için büyük mutluluk. Bunun dışında ben olaya genel bakmak istiyorum musadenizle biliyorsunuz dünyamız çok zorlu günlerden geçiyor aslında özellikle bizim Türkiye cografyamız ve bilhassa Orta Doğu coğrafyası ve Orta Doğu’daki insanlarımzı Irak’daki Suriye’deki başta olmak üzere kardeşlerimiz ve bu kardeşlerimizin arasında da çok daha zorlu şartlarda canlarını kurtarmaya çalışan Hirıstiyanlar çoğunlukta bunları yakından biliyoruz. Yine Suriye’den ülkenin yarısından fazlası kaçmış durumda biz biliyoruz ki Türkiye bu insanlara kucak açıyor. fakat şunu belirtmek istiyorum,

Türkiye bu insanlara kucak açarken bu insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken bunu bir iyilik olarak yapmıyor. Bu zaten Türkiye’nin tarihi çerceve içerisindeki üzerine düşen bir görev ve bir sorumluluktur biz sadece ve sadece nasılsa konsolosluk işlemlerinde görevimizi yapıp neyse bizim sorumluluğumuz onu yerine getiriyorsak, Türkiye Cumhuriyeti de o coğrafyalardan kaçıp kendisine sığınan insanlarımız gereken kolaylığı iyiliği sağlamak konusunda sadece ve sadece gerekeni yapmaktadır. Zaten bu bizim üstümüzdeki bir sorumluluktur. Bunu yerine getirebilirsek ne mutlu bizlere, Sadece yalnız Suriye’deki insanlara değil Irak’daki Keldanilerin Asrirlerin, Süryanilerin, Yezidilerin,Ermenilerin oralardan kaçan insanlara da imkanlar dahilinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fakat zorlu bir dönemden geçiyoruz. Daha evvel de bahsettiğim gibi Anadolu’nun kadim toplulukları olan dostluk ve barış toprağından geliyoruz. Dolayısyla bizim dostluk ve barış kavramımızda yaşantımızda bizim bu alışkanlığımızda en önde gelen en başta gelen topluluklardan bir tanesisiniz bu anlamda ben Keldani Cemaatine Fransız toplumu içinde bakıldığı zaman sizler gibi insanların Anadolu ve Türkiye gibi her mezhepten insnalarla dostluk ve kardeşlik içinde yaşadığını gördüğüm zaman gurur duymuşumdur. Ortak bir Kültür’ün uzantısını burada yaşamaya çalışıyoruz ne kadar bir arada olursak bunu çok daha güzel sağlam bir şekilde ileriye götürebiliriz. Bir ikinci husus, Asuri Keldani toplumunun bugüna kadar ki Fransa’da geldiği nokta yine bizler için gurur kaynağı oluşturuyor. Sadece sosyal ve ekonomik anlamda değil aynı zamanda kültürel anlamda sizlerin buraya yeni jenerasyonlarla beraber çok sağlam yerleşmiş bir toplumunuz olduğunu biz görüyoruz. Benim şahsi temennim umarım ki önümüzdeki dönemlerde Asuri Keldani toplumu Türkiye ile Fransa arasındaki dostluk köprülerini daha da sağlam bir şekilde daha da uzun vadeli daha da kuvvetli bir şekilde atılması için bu köprülerdeki en temel taşlardan direklerden birini oluşturmaya başlıyacaktır. Çünkü buna her dönem ihtiyacımız var. Buna her dönem ihtiyacımız olacak. Burdaki insanlarımızın Türkiye sevgisi Anadolu sevgisi ve bizim ortak degerlerimiz burda sizlerle birlikte ses ve yankı buldukça eminim ki Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkileri her alanda çok daha sağlam bir şekilde hep birlikte ileriye götürecektir. Tekrar teşekkür ediyorum Paskalya bayramınızı bir kez daha en içten dileklerimle eşimle beraber kutluyorum. Bundan sonra da herşeyin gönlünüzce gelişmesini diliyorum.

Paskalya Bayramı kutlama çercevesinde yapılan Başkonsolos İhsan Emre Kadıoğlu ve eşinin Paris’deki Keldani camiasının kilisesine yaptığı bayram ziyareti Keldani camiasının fertleri tarafından memnuniyetle karşılanırken, Bazı Keldani vatandaşlarımı sorunlarını da bu fırsatta dile getirme imkanı buldular. Geçmişte bazı arazilerin kamulaştırmasındna dolayı sorunları olduğunu belirten ve bu sorunun nasıl çözüleceğini sorması üzerine, Başkonsolos Kadıoğlu, talepleriniz detaylandırarak hazırlıyacağınız bir dosya ile gerek Başkonsolosluğumuza gerek ise Paris Büyükelçiliğimizden randevu talebinde bulunabilirsiniz ve beraberinizdeki bir temsilci veya heyetle bu durumu izah edebilirsiniz ve bize teslim edeceginiz dosyalar bize sorunun çözülmesinde yardımcı olur, ben sizlerin burdaki isteklerinzi sözlerinizi not ediyorum ama bugün ileteceğim sözler hava da kalabilir ben bunu böyle olmasını arzu etmiyorum. Önemli olan söz uçar yazı kalır sizlerden ne kadar net temsil yeteneğini alırsak bunu da net bir şekilde Ankara’ya iletebiliriz zaten arzumuz da görevimiz de bu dedi. Bir başka Vatandaş, Çocukalrının Türkiye doğumlu oldugunu, ama Fransa’da askerlik yapmış olduklarını,Türkiye’de askerlik yapmadıkları için sorun olduğunu söylemesi üzerine, Başkonsolos Kadıoğlu, Fransa’da askerlik süresi formalite icabı bir veya iki gün olduğu için Türkiye bildiğim kadarıyla 6 aydan daha az askerlik yapmış olanların askerliğini yapılmış olarak kabul etmiyor “dedi.

Bir başka vatandaş ise, 1915 de Sözde Ermeni Soykırımı benzeri soykırımın Keldanilere de yapıldığını 250 bin keldaninin öldürüldüğünü Türkiye’nin bunu tanıyıp tanımama konusundaki düşüncesini sorması üzerine, Başkonsolos Türkiye’nin bu konudaki tezi bellidir, Uluslararası tarihçi akademsiyenlerden kurulu bir komisyonun yapacağı incelemelerden sonra herşeyin netleşebileceğini, Türkiye’nin arşivleri açtığını Türkiye bu konuda devamlı çağrıda bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk toplumu 1915’teki Ermeni tehciri sırasında yaşanan olaylar neticesinde hayatını kaybetmiş olan masum insanlar adına acı ve üzüntü duymaktan uzak bir toplum değildir. sözlerini hatırlatarak soruyu bu şekilde cevapladı. keldani Camiasının Din adamlarından Papaz Sabri Anar, tekrar burda aramızda bulunduğunuz için ve bayram münasebetiyle yapmıış olduğunuz ziyaretniniz için sizlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Papaz Sabri Anar’dan sonra söz alan Papaz Michael Dumand ise, Sorularla ilgili olarak, gerçi zamanı değildi burda konuşulan bazı konular, bu bir bayram ziyareti vesilesiydi, bazı konuşmaların başka zamanda konuşulması gerekiyordu. Samimi olmamız lazım yani dürüst ve samimi birbirimizle beraber yaşamak istiyorsak birbirimizi sevmemiz ve birbiirmize saygılı olmak lazım. Sorunlar varsa samimi olarak çözmemiz lazım kendi aramızda, tabi burada Emre bey yalınız değil Başkonsolosumuzdur. Ama Büyükelçi var Hakkı Akil bey, Fransa’da Türkiye devletini burada temsil eder, sizlere söylüyorum onun adına, Başkonsolosun önünde söylüyorum. Eğer bir heyet olarak konuşmak istiyorsanız samimi olarak size kapısını açar ve direk olarak onunla oturur konuşursunuz. Tutanağı da tutar kendisi aynı zamanda Türkiye devletinin yetkililerini Cumhurbaşkanını, Başbakanı ve gerekli Bakanlarla görüşe bilir ve sorunlarınızı iletir. Onun için bugün Başonsolosumuza hoşgeldiniz diyoruz ve de çok teşekkür ediyoruz. Bu görüşmelerimiz ilk defa olmuyacak budan sonra daha samimi olarak cemaatimiz sık sık Başkonsolosumuzla bir araya gelecekler, biliyoruz kapılar açık bu on seneden evvel söyleniyor kapımız açıktır. Ama bugün ihtiyaç bulundu onun için kapımız da sizler için açıktır tekrar hoş geldiniz diyorum sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Başkonsolos Kadıoğlu, tekrar Paskalya yortunuzu bayramınızı kutluyorum bu anlamlı günde eşimle birlikte özel bir mutluluk yaşıyoruz. Bunlarıda en samimi şekilde sizlere ifade etmek istiyorum. Bu bir ilk fakat son olmuyacak bundan da emin olabilirsiniz burda da şunu gördük sizlerin bizlerle paylaşmak istediğiniz çok görüşünüz, sorununuz var tavsiyeniz var. Bizlerde bunları dinlemekten ve tartışmaktan hiç bir zaman kaçmıyacağız kaçacak değiliz hatta mümkün mertebe imkanlarımız dahilinde de bunlara ortak çözümler bulmaya çalışacağız sizlerle beraber bundan emin olabilirsiniz hangi konu olursa olsun hangi sıkıntılar olursa olsun bizler amacımız dediğim gibi bu ortak konulara ve sıkıntılara ortam bir anlayış geliştirebilmek eksik görülen yerlerde, fikir farklılıkları olan yerler de elbette olacaktır o zaman da oturup konuşmak bizim zaten ortak kültürümüzde var yapmamaız gereken de anahtar da budur bunun içinde zaten burda güzel bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum ben. Ama bu güzel başlangıç bizlerden kaynaklanmıyor sizlerin açık yürekliliğinizden kaynaklanıyor bir kez daha teşekkür ediyorum bayramınız kutlu olsun sağolunuz şeklinde konuşmasını bitirdi.

Kategori

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

4 + 6 =