Koronavirüs Covid-19 salgını dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Fransa’daki Türk esnafıda büyük oranda maddi ve manevi olarak etkiledi. Fransa’da hükümet Covid-19 salgınıyla mücedele kapsamında ikinci kez uyguladığı sokağa çıkma kısıtlaması, ilk uygulanandan kısıtlamadan biraz hafifletilmiş olmasına rağmen bir çok sektör kısıtmaka yüzünden maddi olarak etkilenmiş durumda.
Başkent Paris’te İnsan kalabalığının yoğun oludğu semtleri dolaştık, buralar tamamen terk edilmiş bir kenti andırıyordu. Birkaç metro ve bir kaç Banliyö tren hattının kesiştiği nokta olan ‘Les Halles ‘ istasyonu hergün on binlerce kişinin girip çıktığı bu metro ve banliyö tren istasyonunda işe giden bir kaç kişi dışında kimse yoktu.
Aynı şekilde, satış mağazalarının bulunduğu büyük alış-veriş merkezi Chatelet meydanındaki mağazalar kapalı, çevrede bir kaç güvenlik görevlisi dolaşıyor. Onlar da son aylarda artan iş yeri hırsızlığına karşı önlem olarak. Resmi daireler çalışıyor, açık olan yerlerden biri de başkent Paris’in tarihi adliye sarayı açıktı ve duruşmalar devam ediyordu.
Paris’teki esnaf, covid-19 salgını kısıtlamasından dolayı zor günler yaşadığını dile getiriyor. Büyük gıda satışı yapan mağazalar açık, küçük esnafın iş yerleri kapalı olmasından dolayı küçük esnaf isyan ediyor. Hükümet küçük esnaftan gelen şikayetler üzerine son anda, büyük süpermarketlerin yiyecek ve içecek reyonları dışındaki reyonların kapatılmasını istedi. Çünkü bu tür büyük marketler yiyecek ve içecek dışında, kıyafet ve beyaz eşya satışı yapıyorlar. Diğer taraftan bu tür ürünleri satan mağaza ve butikler kapalı olması esnafın şikayetine neden oldu.
ESPACE VENİSE DÜĞÜN SALONU SAHİBİ İSA YARAMIŞ; ” ZARARIMIZ YÜZDE 70 ÇOK BÜYÜK
Koronavirüs Covid-19 salgını tedbirleri en çok etkinlik düzenliyen şirketleri vurdu. Etkilenenlerden birisi de düğün salonları oldu . Her hafta sonu Cumartesi, Pazar günleri düğün yapılan salonlar kapatılması üzerine büyük zararları oldu. Bu salon sahiplerindenEspace Venise düğün salonu sahibi İsa Yaramış, Maddi zararlarını şöyle açıkladı : ” Tabi ki bütün dünyada olduğu gibi Fransa’da da öyle bizim sektör en fazla etkilenen sektördür gördüğünüz gibi, düğün ve eğlence sektörünün zararı çok büyük oldu.
Herşeyden önce sağlık konusu önemliydi, çok şükür sağlık konusu şimdilik çok iyi geçti. Üçüncü ay Mart 15 itabiriyle biliyorsunuz kapalıyız. 8 ve 9 aylarda tek tük düğünler yaptık. 10’ncu ve 11 ay düşünüyorduk daha fazla düğünler yapabileceğimizi, onuda biliyorsunuz. 10’ncu ayın başından beri kapattılar. Düğün sektörünü. Yasak gelince düğün yapamıyoruz. Zararımız çok büyük. Saymakla bitmez tabi ki çok büyük zararımız oldu. Yaptığımız yıllık ciro üzerinden baktığımızda yüzde 70 oranında bir zararımız var. Şimdi tek düşüncemiz 12’nci ayda belki tek tük düğünler yapılabilir . Ama fazla ümidim yok. Göründüğü gibi ümidim hiç yok. Yeni yıl başından itibaren yapabiliriz diye düşünüyorum. öyle gözüküyor.
Biz de herkes gibi devletten aldığımız yardım konusuna gelince ben şahsen kendi adıma söylüyorum devletten aldığımız bir yardım yok. Bize devletin yaptığı tek şey çalışanların maaşını birde onların sosyal yan ödemelerini karşılıyor. Bir de faizsiz kredi aldık. Ayakta kalabilmek durabilmek için alıp kullandık. Biliyorsunuz 7. aydan bu tarafı zor günler geçiriyoruz, işçi giderleri, kredi ödemelerimiz gibi masraflarımı fazl, böyle olunca haliyle kredi almak zorunda kaldık. Yoksa ayakta kalmamız gerçekten zor olacaktı. Bizim firmamızda devamlı 20 çalışanımız var, hafta sonlaır düğün olduğunda bu sayı 50 ile 80 kişi arasında değişdiğini söylüyor Espace Venise düğün salonları sahibi İsa Yaramış.
TURQUOİSE İSTANBUL RESTAURAN ORTAKLARINDAN EYÜP ÇAKMAK; ” EKONOMİK OLARAK AYAKTA ZOR DURUYORUZ” DEDİ
Paris’teki Türk Restaurantı Turquoise İstanbul’in sahiplerinden Eyip Çakmak; Diğer iş yerleri gibi bizim de zararımız büyük oldu. Yılılk ciromuz üzerinden bakarsak yüzde 60 dolayında bir düşüş var gelirimizde. Biz yalnız döner satmıyoruz. Gördüğünüz gibi oturaklı bir restaurantız. Şimdilik verilen izin çerçevesinde dışarıya sandviç satabiliyoruz. Çalışanlar var, devlet yardımı ançak çalışanların maaşını, azda olsa bize katkı yapıyor ama verilen aylık kiramızı bile karşılamıyor. Restaurant kısmına gördüğünüz gibi kapattık, yalnız girişte isteyene ekbem arası döner verip gönderiyoruz ” dedi Turquoise İstanbul restaurantın sahiplerinden Eyüp Çakmak.
PARİS’TEKİ TÜRK MARKET FAUBOURG YÖNETİCİ HASAN ALGÜNERHAN; ” DİĞER ESNAFLARA GÖRE ŞÜKÜR DİYORUZ ” DİYOR
Paris’teki Türk Mahallesinde bulunan Faubourg Market yetkilisi, Hasan Algünerhan, ikinci Covid-19 salgını kısıtlamasında satışların düştüğünü söylüyor. Covit-19 salgın tedbirleri alınırken ilk olarak sokağa çıkma kısıtlaması döneminde marketin çok iyi çalıştığını, ama bu ikinci kısıtlamada geçen döneme oranla bakıldığında bir düşüş olduğunu söyleyen Market yetkilisi Algünerhan, Türk, Yunan ve Lübnan gıda ürünleri ile sebze meyva satışımıza rağmen bir eksilme var. Kısa süre evvel açtığımız kasap reyonumuz gördüğünüz gibi boş. Ama diğer sektöre bakacak olursak şükür allaha onlardan bizim durumumuz daha iyi “dedi.
PARİS PİDE SALONU YÖNETİCİLERİNDEN HASAN KULAKSIZ; ” DEVLETTEN GELECEK YARDIMI BEKLİYORUZ ”
Paris’te bir yılı aşkın süredir faaliyet gösteren hazırladıkları Türk Pide çeşitlerini Paris’lilere sevdiren Paris Pide, salonu yöneticilerinden Hasan Kulaksız, Covid-19 saygınıyla mücadele için uygulanan kısıtlamaların pide salonuna etkilerini şöyle söyledi ; Bizim işimiz, insanları sokağa çıkmadıkları için restaurantlar bu durumdan etkilendiler. Gördüğünüz gibi içeriye müşteri alamıyoruz. Paket yapıp dışarıya veriyoruz. Bizim normal şartlarda yaptığımız yıllık ciro üzerinden bakacak olursak yüzde 80 dolayında bir düşüş var. Covid-19 salgınından doğal olarak en çok etkilenen sektörler arasında restaurantlar var. Maddi zararımız konusunda, Devletin yapacağı yardımlar konuşuluyor. Biz de yasal haklarımız için girişimde bulunduk şimdilik bekliyoruz. Şu ana kadar devlet testeği bize tam olarak sağlanmış değil, Ama yakın zamanda geleceğini ümid ediyoruz. Böyle bir ortam da desteksiz bir şekilde küçük ölçekli firmaların ayakta kalması kolay değil bisim de aynı şekilde dayanmamız mümkün değil. Restaurant ve diğir sektörler olsun mutlaka devletin bir miktar katkısı olacağını düşünüyorum “dedi Pide Paris salonu yöneticilerinden Hasan Kulaksız.
PARİS’TE MGP ASANSÖR TAMİR VE BAKIM FİRMASI SAHİBİ HÜSEYİN TORUN; “KAYBIMIZ YÜZDE 70 ÜZERİNDE ” BEKLİYORUZ
Covid-19 salgınından Fransa da etkilenen bir başka sektör de asansör bakım ve tamir işleriyle uğraşan MGP firması sahibi Hüseyin Torun, Bizim işte kalifiye elaman sıkıntısı var, bu hastalık dolayısıyla devlet çalışanların bir kısmının maaşlarını ve sosyal giderlerini ödüyor. Ama biz bunun yanı sıra devamlı çalışan elaman ad bulundurmak zorundayız, Asansörün ne zaman arıza yapacağını bilemeyiz ki ! Bundan dolayı hazır elaman bulunduruyoruz, ama bu sefer ed iş yok. insanlar evlerinde olunca iş yerlerindeki asansörlerin arıza yapma oranı düşük, kullanılmayan asansör niçin arıza yapsın ki, bundan dolayı, bizim yıllık ciromuza göre yüzde 70 dolayında bir kaybımız var. Yüzde 30 kapasiteyle çalışıyoruz. İlk dönem sıkağa çıkma kısıtlaması daha tutarlı daha faydalıydı diye düşünüyorum. Şimdi çok şey serbest, otobüsler, metrolar tıklım tıklım insan dolu, bu kısıtlamanın nasıl faydası olacak anlamış değilim “diyor MGP Asansör firması sahibi Hüseyin Torun.