Fransa Çalışma Bakanı Myriam El Khomri ve Ekonomi Bakanı Michael Sapin, 9 Mart’ta Ulusal Meclis’te görüşülecek yeni çalışma yasa tasarısı öncesinde, iş güvenliği müfettişleri tarafından örnek firma olarak gösterilen başkent Paris’in çeşitli yerlerinde şantiyeleri bulunan Elazığlı Yalçın kardeşlere ait BMC firmasının şantiyesinde incelemelerde bulundu.
Fransa Çalışma Bakanı Myriam El Khomri’nin son yıllarda artan işsizliğe çözüm bulmak ve inşaat sektöründe kaçak işçi çalıştırılmasını engellemek için yeni çalışma yasa tasarısı sundu. Fransa’da en fazla kaçak işçinin çalıştırıldığı sektör gözüyle bakılan inşaat sektörünü denetim altına almak ve ülkede hızla yükselen işsizliği önlemek için Myriam El Khomri ve Ekonomi Bakanı Michael Sapin, bu sektör üzerinde incelemelerine başladı. Fransız Bakanlar, 9 Mart’ta Ulusal Meclis’te görüşülecek yeni çalışma yasa tasarısı öncesinde Elazığlı Yalçın kardeşlere ait BMC firmasının şantiyesini ziyaret etti. Fransız Bakanlar, başkent Paris’in banliyösü Ris Orangis’teki şantiyeyi gezerek incelemelerde bulundu.
Yalçın Muhammed Yalçın ile Muhtar Yalçın kardeşlere ait olan BMC firması tarafından yapımı süren sosyal konut şantiyesinin, Bölge Valisi ile Ris Orangis Belediye Başkanı ve İş Güvenliği Müfettişleri tarafından Ekonomi ve Çalışma Bakanlarına önerildiği kaydedildi. Elazığlı Yalçın kardeşlerin firması BMC’nin üstlendiği sosyal konut şantiyelerinde bu güne kadar yapılan tüm kontrollerde kaçak çalışan işçiye rastlanmadığı ve firmanın aldığı ihaleyi tanınan zaman süresi içinde teslim ettiği ifade edildi. Bu nedenlerle de çalışma müfettişlerinin Yalçın kardeşlere ait firmayı Fransız Bakanlara örnek firma olarak önerdiği ve bakanların da işçiler için özel olarak hazırlanan BTP kartlarını ilk olarak tanıtmaları için tercih ettikleri öğrenildi.
Yeni çalışma yasa tasarısı ile çalışanların daha önceki haklarının silineceği gibi ifadelere yer verilmesi nedeniyle yasa tasarısı tartışmaları da beraberinde getirdi. Ancak, işsizliği önlemek ve inşaat sektöründe kaçak işçi çalıştırmaya engellemek amacı güden yeni yasanın, daha evvel çalışanlara tanınmış bazı hakları ortadan kaldırılacağını iddialarının aksine işçi alan firmalara işçi başına bin Euro gibi bir yardım öngörüyor. Çıkarılacağına kesin gözüyle bakılan yeni yasa ihale yasalarında da değişiklikler getiriyor. İhaleyi kazanan firmaların ihaleyi ucuz aldığını iddia ederek projeyi yarım bırakması veya daha sonra ilave ödenek istemesini gibi ihtimalleri de ortadan kaldırıyor.
Yeni çalışma yasa tasarısının öngördüğü inşaat sektöründe çalışan işçiler için özel hazırlanmış BTP adı verilen mesai kartları sayesinde, kaçak işçi çalıştırılmasının önleneceği ifade ediliyor. İşe başlama ve iş çıkış saatlerinde BTP kartı kullanılmak mecburiyeti getirilerek, çalışanların uzun süre çalıştırılmasının engellenmesi amaçlanıyor. Yasa tasarısı ile çalışanın emeklilik, sigorta, hastalık, izin ve benzeri primlerinin işveren tarafından eksiksiz yatırılması amacını da güdülüyor.