Paris Anadolu Kültür Merkezi’nde ” Frédéric Hitzel ve Timur Muhidin’in birlikte yazdıkları ” 1918-1923 yılları arasında İşgal Edilen Konstantinopolis (İstanbul) tarihi bir kültür belgesi niteliği taşıyacak olan bu kitabın tanıtımı yapıldı.
Kitabın tanıtımı ve konferansın açış konuşmasını yapan Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Fıtrat Onger; Sevgili dostlar hoş geldiniz, bugün malumunuz mübarek ramazan ayını yaşıyoruz. Ama bugün burada bulunmamız, ” 1918-1923 yılları arasında İstanbul’un işgali üzerine, ” Frédéric Hitzel ve Timur Muhidin’in birlikte yazdıkları kitabın tanıtımı ve iki yazar kitap üzerindeki düşüncelerini bizlere anlatacaklar.
Bu, çok ilginç bir kitap. Tarihe biraz ilgi duyanlar Çünkü kitabın iyi yerleştirildiği ve neyin ne olduğu 1918-1923 yılları arasında geçiyor. Birinci Dünya Savaşı’nın nedenlerine bir yandan küresel, diğer yandan eninde sonunda bu macerada yatar. Birinci dünya savaşı’nın bitiminde imparatorluk çökerken ve sonunda
imparatorluğun yıkımını sayar. Kitabın içeriğinde bu dönemde üst üste binen medeniyetlerin yarattığı karışıklık ve entelektüel aktiviteler var.
Öte yandan, Osmanlı İmparatorluğu altında serbest bir şekilde yaşayan özellikle Yunanlıların gelişiyle İtalyanlar, Fransızlar, İngilizler ve bilhassa Rus devrimiyle birlikte Borşevizmden kaçan beyaz Rusların gelişi gerçekten olağanüstü bir durumun yaşanmasını unutmayalam. Bu kitapta o kültürler çok güzel anlatılmış. Bazı kısımlarını okudum. Özellikle yazarlar kalite bakımından çok iyi hazırlamışlar. Kendilerini tebrik ediyor ve sözü yazarlara bırakıyorum.
Frederic Hitzel, ” Kendim için ilginize çok teşekkür ederim Anadolu Kültür Merkezi bu alanda özellikle takdir ettiğimiz bir kültür alanı. 1911’den itibaren çatışma İtalya ile Trablus’ta yaşanan çatışmalar var. Balkan Savaşları ve sonrasında Birinci Dünya Savaşı işte böyle, bu yüzden hala elimizde zaman çizelgesini başlatan bu başlangıcın önemi Almanların yanında olması Osmanlı İmparatorluğu için talihsizlik ve yenilgi, Fransızlar, İngilizler ve İtalyanlar esas olarak sermayeye odaklanıyor. Yeni Cumhuriyet Türkiyesi ve işte bunun küçük bir özeti bu kitap.
Timur Muhiddin, ” Frederic görünümü tarihçi onun uzmanlık alanıdır, ben ise ben bununla ilgilendiğim
dönemdi çünkü etkili bir şekilde sonunda kültürel bir devrim Osmanlı İmparatorluğu Kültür Devrimi Dr. Herer’in açıkladığı gibi azınlıklar var. O zamandan beri varlığıyla korunmaktadır. Yabancı olduğu için daha fazlasını yayınlıyoruz artık tiyatro yok, sinema var. Resim sergileri, bu ikinci kültürel devrim çünkü oldukça modern bir hava katıyorlar Türk sakinlerinden farklı veya Osmanlı İmparatorluğu’nun azınlığı gerçekten başka bir vizyon getirdiğini “söyledi.
Konuşmacılar, konferansın ardından okurlarına kitaplarını imzaladılar.