PARİS’TE AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIĞININ 25. YILDÖNÜMÜ RESEPSİYONU

1,312
4 Kasım 2016 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Azerbaycan’ın Fransa Büyükelçiliği Paris’te, 18 Ekim 1991 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin 25. yıl gününü kutlamak üzere Paris’teki Azerbaycan Kültür Merkezi’nde Piyanist Murad Hüseyov Piyano Resitali verdiği bir konser ile davetliler için düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti Paris Büyükelçisi Elçin Amirbeyov, günün önemine vurgu yapan bir konuşma yaptı.
Büyükelçi Amirbeyov, ‘’Asırlar boyu bağımsızlık arzusu ile yanıp tutuşmuş halkımız tarihin farklı kesimlerinde muhtelif imparatorluk ve devletlerin himayesinde olmasına rağmen her bir halkın milli varlığının özünü temsil eden dil, milli-manevi değer gibi öğeleri adeta göz bebeği gibi korumak doğrultusunda dünya kültür hazinesine eşsiz katkılar sunmuştur. Devlet bağımsızlığının yeniden elde edilmesi bize Azerbaycanlılık düsturu etrafında sımsıkı bir şekilde birleşerek uluslararası hukukun öznesine çevrilmek ve demokratik, hukuk ve laik bir devlet kurma imkânını vermiştir’’ dedi.
Büyükelçi Elçin Amirbeyov, “Bölgenin uzun ve sorunlu bir tarihi var. Azeriler ve Ermeniler, Rus Çarlığı’nın devrildiği 1917’yi izleyen yıllarda bağımsızlık ilan etti. 1922’de ise SSCB’nin cumhuriyetleri arasında yer aldı. Çatışmaların yaşandığı Dağlık-Karabağ Özerk Yönetim Bölgesi, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin sınırları içinde yer aldı. On yıllar boyunca sorun askıda kaldığını” söyledi. 1988’de Karabağ’daki yetkililer Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne bağlanmak istedi. Dağlık Karabağ Ermenileri, Ermenistan’a bağlanmak için referandum yaptı.Bu dönemde bölgedeki Azeri nüfus hızla azalmıştı,geri kalanlar ise referandumu boykot etti. Gösteriler ve etnik çatışmalar 1991’de Karabağ’ın bağımsızlık ilan etmesinden sonra tırmandı ve savaşa dönüştü. Rusya’nın arabuluculuğuyla 1994’te ateşkes ilan edildi. Savaş döneminde iki taraftan toplam 30 bin kişi hayatını kaybetti. Fakat bu arada Ermeni ayrılıkçılar Dağlık Karabağ ile 7 Azeri rayonunu işgal ettiler “ dedi.
Büyükelçi Amirbeyov, “ Avrupa Güvenli ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu ABD, Rusya ve Fransa elçiliklerinin de katılımıyla 1994’te oluşturulmuştu. Bu süre zarfında Karabağa’a yönelik plan hazırlandı. Son AGİT Minsk Grubu planı, Ermenistan’ın kayıtsız şartsız Karabağ dışındaki 7 Azerbaycan rayonundaki askerlerini çekmesini öngörüyordu. Karabağ’ın statüsünün ise bu süreç tamamlandıktan sonra belirlenmesini öneriyordu. Son planı Ermenistan kabul etmeyerek “Karabağ’nın statüsüyle Azerbaycan illerinden geri çekilmemiz tek paket halinde kararlaştırılmalı” demişti. 2008’deki bu son girişimin ardından yapılan uzlaşı görüşmeleri hiçbir sonuç vermedi. 2012’de diplomasinin sonuç vermediğini gören iktidardaki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ilk defa, “Diplomasi fayda etmiyor ise güç kullanarak topraklarımızı geri alırız” açıklamasını yapmış, Ermenistan tarafı Azerbaycan’ın bu sözlerini ciddiye almadığını söylemekle yetinmişti. Azerbaycan topraklarının bir kısmı hala ermeni işgalinde olduğunu vurguladı.

Kategori

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

8 + = 9