TİYATRO YAZARI OYUNCU YÖNETMEN SEDEF ECER PARİS’TE KİTABINI İMZALADI

685
6 Haziran 2021 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Paris’te yaşayan tiyatro yazarı , oyuncu ve yönetmen Sedef Ecer, İlk romanı “Tresor National (Milli Servet veya Ulusal Hazine ) “ diyebileceğimiz, kendi hayatından aktarımların yer aldığı Ecer’in romanı üzerine, bir çok Fransız yayın organında roman hakkında çok güzel şeyler yazıldı.

Fransız Lattes yayın evi tarafından neşredilen Sedef Ecer’in ilk romanı “Tresor National “ için, Başkent Paris’in La Villette Kültür Merkezi’nde “ Kelimesi Kelimesine Festivali “ etkinliği çerçevesinde yazarlar için düzenlenen imza gününde tiyatro yazarı oyuncu ve yönetmen Ecer’de okurlarına kitabını imzaladı.

Bir çok Fransız yazarın da kendi eserlerini imzaladığı imza gününe Türk yazar Sedef Ecer, bir sürpriz yapıp ses sanatçısı arkadaşı Gülay Hacer Toruk’u davet etmiş. Ne de güzel etmiş ki, okuyucuların sorularıyla adeta bunalttığı yazarlara, Sanatçı Gülay, kadife sesi yumuşaklığında söylediği türkçe türküyle Fransız yazarların alkışları arasında ve istekleri doğrultusunda kısa kısa da olsa 3 parça seslendirdi.

Okurlarıyla kitabın imza arasında fırsat bulup, ilk romanı hakkında Yazar Sedef Ecer’den romanını özetlemesini istedim. Ecer, kısaca ilk romanı “Tresor National “ anlattı : Paris’in La Vilette Kültür Merkezi’ndeyiz şu anda kitabımı imzalıyorum. Adı Tresor Nationale ( Milli Servet) veya Ulusal Hazine ) Olarak türkçeye çevirebiliriz. Henüz türkçesi çıkmadığı için türkçe başlığı konusunda kararsızız. Roman bir Yeşilçam yıldızının hayatını anlatıyor. Fransızca yazdım kitabı, bir kızın annesine mektubu.

Annesi de Türk sinemasının büyük bir yıldızı, mektubu yazan kadın benim yaşımda bir kadın ve Fransa’ya yerleşmiş. Türkiye’yi ve annesini geride bırakmış ona geçmişine dair çocukluğuna dair bir mektup yazıyor.

Çocukluğu da yazarın ve anlatıcının bu annesinin yani büyük bir yıldız olan annesinin Yeşilçam’daki veyahut da tiyatrodaki büyük rollerini oynadığı dönemlere denk geliyor. Bu yüzden böyle biraz Türkiye tarihiyle paralel gidiyor. Anneanne de 1900 yılların başındaki ilk aktristlerden yani üç nesil kadının hayatını anlatan bir roman.

Dediğim gibi anneanne Hacer, 1900 yılların başında aktristlik yapmış ve arkasından 1934 doğumlu annesi büyük bir Yeşilçam yıldızı olmuş ve aynı zamanda da tiyatroda Macbeth, İphigenie ve Antigone gibi çok büyük roller oynamış. Arkasından da üçüncü nesil kadın bugün 55 yaşında olan bir kadın bütün bu tarihi biraz da darbelerin tarihiyle birleştirerek anlatıyor. Yazdığım bu roman.

Kategori

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

4 + 5 =