Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Fransa’nın başkenti Paris’te “Stratcom Public Forum: Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlıklı panel düzenledi. Paris’te düzenlenen panele, Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Kerem Yılmaz, gazeteciler, akademisyenler, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Moderatörlüğünü Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Erman Akıllı’nın yaptığı panelde, daha adil bir dünyanın nasıl olabileceği ele alındı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Paris Büyükelçiliği İletişim Müşavirliği Mahalli Katip Şelale Sarıtaylı-Alvado, panelin amacının uluslararası kurumların reformu üzerine tartışmalara katkı sağlamak ve Türkiye’nin “Daha Adil Bir Dünya” vizyonunu öne çıkarmak olduğunu söyledi.
Sarıtaylı-Alvado, “Küresel sorunlar devam ederken, uluslararası kuruluşlar sürdürülebilir çözümler üretmekte giderek daha az etkili hale gelmiştir. Türkiye, girişimci ve insani dış politika anlayışıyla bu sorunların çözümü için daha kapsayıcı, şeffaf ve hesap verebilir çok taraflı bir sistemin gerekliliğine inanmak olduğunu.” ifade etti.
Panel konuşmacılarından evvel ,” Daha Adil Bir Dünya Mümkün” konulu Parel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un video mesajının ardından başladı. Moderatör Prof. Dr. Erman Akıllı, konuşmasını yapmak üzere, Fransa II – Pantheon Assas Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Alexandra Novosseloff’u kürsüye davet etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) reform ihtiyacının uzun süredir gündemde olduğunu, ifade eden Novosseloff, ancak bunun teori ile pratik arasında önemli bir büyük uçurum olduğunu ifade etti. BMGK’nin Gazze konusundaki etkisizliğine dikkat çekerek, veto hakkı tartışmalarının hala devam ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Tanrısever BM kurumlarının reformunun iklim değişikliği gibi ortak sorunlar için daha etkin adımlar atılabilmesi adına gerekli olduğuna vurgu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü “Dünyada küresel yönetişim konusunda ciddi bir kriz var. 1960’lardan bu yana değişik ülkeler, değişik yazarlar, değişik çevreler bir reform ihtiyacı olduğunu sık sık dile getirdiklerini” söyledi.
Düşünce kuruluşu Geopragma’nın kurucusu Dr. Caroline Galacteros, BM’nin etkinliğinin sorgulandığına değinen konuşmacı, BMGK’nın reform gerekliliğine dikkat çekti. Dr. Galacteros, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından daha realist bir dünyaya geçildiğini ve bu süreçte “devrim” niteliği taşıyan Birleşmiş Milletler’in (BM) kurululmuş olduğunu anımsattı. Galacteros, “5 daimi üye hariç, herkesin fedakarlık yapmak zorunda kaldığı bir kurum haline gelmeye başladığını”belirtti.
Milli Savunma Üniversitesinden Prof. Dr. Gültekin Yıldız, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini işaret ettiği konuşmasına, “Avrapu Birliği (AB) Türkiye’yi rakip olarak veya da tehdit olarak değil bir ortak olarak görmeli” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Yıldız, 2 asırdır batı modernitesi, dünyanın geri kalanını uygarlaştırma ve buralara medeniyet götürme vaadinde bulunduğunu ancak Ukrayna’da, Doğu Türkistan ve Gazze’de yaşanan dramın ortada olduğunu söyledi.
Trocadero Forum Enstitüsü’nün kurucusu Ellen Wasylina, uluslararası düzenin yeniden düşünülmesi gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında, “Gelecekte savaşları önlemek için çok taraflı ve birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Wasylina, dünya düzeninin, uluslararası hukukun ve uluslararası güvenliğin, Ukrayna’daki savaşla bir kez daha gözler önüne serildiğine herkes şahit oldu. Bundan dolayı geleceğe yönelik, bölgesel barış ve istikrarın ciddi şekilde büyük bir tehdit altında olduğunu “ifade etti.
Panel, bitiminde, Türkiye Yüzyılı Fotoğraf Sergisi video gösterimiyle izlenime sunuludu, ressam Devrim Erbil’in hayatı ve resim tarzını anlatan bir belgesel gösterildi.