Dünyada bir çok ülkenin yol ve caddelerinde izi olan Türk İşadamı, Uluslararası bir çok yola da iz bırakmaya devam ediyor. Uzun yıllar yaşadığı Fransa’nın başkenti Paris’ten Türkiye’ye dönüp kurduğu ” Altekma Group ” Oluşumu çerçevesinde, dünyanın belli başlı ülkelerinin oto yolları üzerinde gördüğümüz, yön ve yer belirten uyarı tabelaları ile araç sürücülerinin trafik kurallarına uyma zorunluluğu olan beyaz veya renkli şerit çizimleri ve trafik işaretleri gibi trafik kuralları belirtisi “Altekma Group ” Tarafından çizilip hazırladığını biliyor muydunuz ?
Altekma Group Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Durmuş, Uluslararası yollara bıraktığı iz gibi, Spor ve Kültür ve Sanata verdiği destekleriyle tanınıyor. Altekma Group’un kuruluşunun 26 yılı dolayısıyla Firmanın bulunduğu İzmir’in Torbalı ‘daki Ana Merkez binası önüne sanat etkinliği çerçevesinde ” Kulluk ” heykeli dikildi.
Düzenlenen “Kulluk ” heykelinin açılış etkinliğinde kısa bir konuşma yapan Altekma Group Hulisi Durmuş, ” Kuruluşumuz , Uluslararası alanda bir çok ülke ve belli başlı kentlerin yollarına çizilen şeritler ile yön ve yer belirten tabelalar tarafımızdan hazırlanmakta olup, bilhassa yol ve caddelere yaptığımız çizim için kullandığımız boya malzemeleri ekolojik olarak tamamen çevreye uygun şekilde ürettiklerini belirten Altekma Group Yönetim Kurulu Başkanı Hulisi Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü. ”
Firmamızda 450 kişinin üzerinde çalışanımız var. Biraz sonra açılışını yapacağımız ” Kulluk ” heykeli de Kültür ve Sanata verdiğimiz önemin göstergesidir, Spora uzak değiliz Kurduğumuz Voleybol takımıyla Fenerbahçe ve Galatasaray gibi büyük kulüplerle rekabet ortamı yaşıyoruz. Açılış sonrası sizler hazırlanan ikramımız olacak ve daha sonra arzu edenler, üretim çalışmalarımız ile çalışma alanımızı gezebiliriz.Ben şimdi sözü açılışını yaptığımız”Kulluk “heykeli oluşumuna katkıda bulunanlara bırakmak istiyorum. Bu konudaki bilgileri konunun ehli olan sizler aktarınız “dedi.
Yıllarca Paris’te La Courneuve Belediyesi, Kültür Servisi Sanat Projeleri sorumlusu olarak görevini sürdüren ve daha sonra Türkiye’ye dönüp Ayvalık kentine yerleşen, Karagöz Sanat Evi’nin Kurucusu Kenan Öztürk, dikilen ” Kulluk ” heykeli konusunda şu açıklamalarda bulundu. Karagöz Sanat Evi’nin Elazığ’ın Keban ilçesi Nimri Köyü’nde 2016 yılından bu yana her yıl gerçekleştirdiği Nimri Kullukları Sanat Projesi’ne Altekma Group, başından beri destek verdi. Kendilerine burada sizlerin huzurunda Kültür ve Sanat ile Spora verdikleri destek teşekkür ediyorum. Daha sonra sözlerini şöyle sürdüren Kenan Öztürk
” Altekma Group ” Merkez binası önüne dikilen, heykelin açıklamasını şu şekilde yaptı : Kulluk Nedir ? Özetleyecek olursak, Anadolu’da Kulluk olarak adlandırılan taş anıtlar, Sibirya’da yaşayan Türk ve Moğol halklarının binlerce yıldan bu yana sürdürdükleri Şaman inancının bir öğesidir. Genellikle yüksek dağ zirvelerine, tabiatın verimli topraklarına ve akarsu kenarlarına yapılan kulluklar, kurulduğu yerin bereketli olduğunu ve kutsallığını işaret eden nişangâhlardır. İnanışa göre Kulluk’un yapıldığı yerin bir ruhu – sahibi vardır. İnsanlar her yıl toplu olarak bu alana giderek yerin sahibi için yapıtın etrafında törenlerini gerçekleştirirler.
Çıkış noktasının Sibirya olduğu düşünülen kulluklar zaman içinde göçler ile birlikte Asya, Avrupa ve Amerika Kıtalarına yayıldılar. Anadolu’nun farklı bölgelerinde de yaşayan bu gelenek, günümüzde Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuştur. 2016 yılında başlatılan Nimri Kullukları Sanat Projesi ile bu tarihi mirasın korunması için her yıl Keban’ın Nimri Köyü’nde bu konuda kültürel bir etkinlik düzenlenmektedir.
Nimri Kullukları Sanat Projesi; Bir Anadolu köyünü sanat ile görünür kılmak için imece usulüyle yürütülen bu çalışma, sanatçıları, üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerini ve gönüllüleri bir araya getiriyor. Sanat için taş üzerine taş konularak ilerleyen bu proje sürecinde, Nimri Köyü’ne şimdiye kadar yedi kulluk, beş heykel yapıldı, geleneksel bir harman onarıldı ve sanatçılara içinde çalışıp üretebilecekleri bir bademlik alanı hizmete sunuldu.
2022 yılı Nimri Kullukları Sanat Projesi kapsamında yapılan Ulusal heykel yarışmasında; Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü yüksek lisans öğrencisi Yasemin Nilay Soykan, DÖNGÜ isimli eseriyle ödül aldı. Altekma Group Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Durmuş’un girişimiyle kulluklardan esinlenilerek yaratılan DÖNGÜ Heykeli, Altekma’nın Torbalı’daki merkezinin önünde Heykeltıraş Yasemin Nilay Soykan tarafından hazırlanarak yerinde gerçekleştirilmiş oldu.
Etkinlikte daha sonra söz alan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinden Ercan Yılmaz, Yaptığı konuşmada, Kültür ve Sanat Eserlerinin iş yerleriyle bütünleşme başlangıcının bir örneği olduğunu ifade ettiği konuşmasında, “Kulluk ” heykelinin düşünülmesinde, hazırlanmasında ve buraya konulmasına katkı yapanları kutladığını belirtti ve mikrafonu, Altekma Group binası önüne konulan Döngü adını verdiği “Kulluk” heykelinin hazırlayan Heykeltıraş Yasemin Nilay Soykan’a bıraktı. Heykeltıraş Soykan, kendisine bu imkan tatındığı için herkese teşekkür ettiğini “söyledi. Etkinlik sonrasında Altekma Group ‘un imalat ve çalışma alanları ziyaret edildi.