Paris’te faaliyet gösteren “ Association Femmes Du Monde “ ( Dünya Hanımeli Derneği, ” Ekim ayı – Dünya çapında meme kanseri ile mücadele ayı ” olması dolayısıyla, Kadınları Meme Kanseri konusunda bilgilendirmek amacıyla Jinekolog Dr. Serdar Dalkılıç’ın da konuşmacı olarak hazır bulunduğu sabah kahvaltılı bir konferans düzenledi.
1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle Meme Kanseri Farkındalık üzerine çeşitli günlerde ve çeşitli alanlarda Konferanslar düzenlendi. Bu konferanslardan biri de, Başkent Paris’in Banliyösü Goussainville’deki Dünya Hanım Eli Derneği Tarafından, sabah kahvaltı bir ortamda, Meme kanseri bilgilendirme üzerine Goussainville Belediye’sinin Konferans salonunda gerçekleşti.
Konferansın açılış konuşmasını Dünya Hanımeli Derneği Başkanı Pembe Hekimoğlu, salonu dolduran katılımcılara ve Goussainville Belediye Başkanı Abdülaziz Hamida ile Türkiye’nin Paris Konsolosu Tuba Ünver-Çabukoğlu ve Konferansın Konuşmacısı Jinekolog Dr. Serdar Dalkılıç ve Sivil Toplum Kuruluşu Başkan ve Yöneticileri ile salonda bulunan katılımcılara teşekkür etti.
Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Konferansı’nda hazır bulunan Goussainville Belediye Başkanı Abdülaziz Hamida , yaptığı Meme kanseri konusunda Başkanlığını yaptığı Goussainville Belediyesi Olarak Ekim ayı içerisinde Belediye tarafından hazınlanmış sağlık taraması yapacak pembe otobüsün kent merkezinde dolaşıp ücretsiz olarak test yapacağı müjdesini salonda bulunan hanımlara açıkladı. Yine Ekim ayı içerisinde bölgedeki hastanelerin de ücretsiz olarak Meme Kanseri konusunda ücretsiz olarak kontrol yapacaklarını ifade etti.
sabah kahvaltısı ortamandı düzenlenen Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Konferansı’na konuşmacısı olarak davet edilen Jinekolog DR. Serdar Dalkılıç, Ülkemizde ve dünyada en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme sebep olan kanser türü olan meme kanserinin nedenlerini ve erken tanı yöntemlerini anlattı. Jinekolog Dr. Dalkılıç, “Meme kanseri gerek dünyada gerekse ülkemizde en sık izlenen ilk on kanser arasında kadınlarda ilk sırada yer almaktadır. Franas’da meme kanseri her dört kadın kanserinden birisi olmayı sürdürmektedir ” dedi.
Dr. Dalkılıç, Erkeklerde meme kanseri kadınlara oranla çok daha az izlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada son yıllarda meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Fransa Sağlık Bakanlığı, bu ayda çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Ayrıca erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 26 Ekim meme kanserini sembolize eden ‘Pembe Kurdele Takma Günü’ olarak belirlendiğini ifade etmek isterim şeklinde konuşan Dr. Dalkılıç,
” Meme kanseri, meme süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denir. Dengesiz beslenme, sigara, kronik enfeksiyonlar, mesleki faktörler, alkol, çevresel kirlilik, katkı maddeleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, genetik yatkınlık, hormonlar, bazı ilaçlar, güneş ışığı, radyasyon meme kanserine sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca yaş ilerledikçe meme kanseri riski artmaktadır. Meme kanseri yirmi yaş altında pek görülmez. Hastaların çoğunluğu elli yaş üzerinde olduğuna dikkat çeken Dr. Serdar Dalkılıç,
Kişinin yakın akrabalarında meme kanseri olgusu varsa risk iki misli artmaktadır. Bir memede kanser varsa ikinci memede kanser gelişme riski oldukça fazladır. Erken adet görme ve geç menopoz da risk artırıcı sebeplerdir. Hiç doğum yapmamış kadınlar meme kanseri açısından riskli gruba girerler. İlk doğum yaşı otuz ve üzerinde olan kadınlarda meme kanseri riski; ilk doğum yaşı yirmi olan kadınlara göre 4-5 kat daha fazladır. Beyaz ırka ait kadınlarda meme kanseri siyah ırka mensup olanlardan daha fazla olduğunu” söyledi.
Meme kanserinden nasıl korunulması gerektiğini salondaki dinleyenlere anlatan Jinekolog Dr. Dalkılıç, “Bilateral profilaktik mastektomi, Bilateral profilaktik oferektomi, yaşam değişiklikleri, hormon kullanımı, doğum ve emzirme, kimyasal korunma meme kanserinde korunmayı sağlamaktadır ayrıca mamografinin de önemi çok büyüktür. 50 yaşın üzerinde olan kadınlarda bulunan kitlelerin daha önceden belirlenmesini, ele gelmeyen kitleleri ve çok erken evredeki kanserli hasta tesbit edilmekte olduğunu vurgulayan Dr. Dalkılıç, katılımcıların meme kanseri ve kadın hastalıkları üzerine sordukları cevapladı.