PARİS DİTİB GELENEKSEL İFTAR PROĞRAMLARININ 4’NCÜSÜNÜ DÜZENLEDİ.

223
8 Mart 2025 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

Fransa’da, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Paris Geleneksel 4’ncü İftar Programını kalabalık bir katılımla gerçekleştirildi. Geleneksel olarak her yıl Mübarek Ramazan ayında Paris DİTİB tarafından düzenlenen 4’ncü İftar Programı kalabalık bir katılımla gerçekleşti. Program, Eminönü Yeni Cami İmam Hatibi Emrullah Akbaş’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra okunan ezanı Muhammed’in okunuşunun ardından, İftar programına katılanlar dualarla iftar açtılar.

İftar Programı çerçevesinde, DİTİB Fransa Başkanı Dr. Bayram Demirtaş, konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Dr. Demirtaş, salonda bulunan iftar programına iştirak eden davetlilere hoş geldiniz sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü. DİTİB Fransa çatısı altında, 265 dernek bulunuyor. Hafta sonu kurslarıyla 26 bin öğrencinin hem dini hem de Türkçe eğitimi aldıklarını vurgulayan Dr. Bayram Demirtaş, psikoloji başta olmak üzere, hukuk, tıp gibi alanlarda gençlere eğitim verildiği gibi gençlik kampları düzenlediklerini ifade etti.

Dr. Demirtaş, kısa bir süre evvel Fransa’daki Türk toplumu adına üzücü bir durum yaşanıldığını hatırlattığı konuşmasında, DİTİB’e ait Jargeau camisinin kundaklanmasının kendilerini üzdüğünü dile getirdi ve, kısa bir süre içinde oluşan zararın fazlasıyla telafi edildiğini söyleyen DİTİB Fransa Başkanı Demirtaş, üzücü haberin dışında sevindirici bir haberimiz de var sizlere dedi ve Fransa’da Nisan ayında 4 farklı yerde yeni camii açılışı olacağı müjdesini verdi.

İftar programı akışına göre, kürsüye gelen Türkiye Cumhuriyeti Paris Başkonsolosu Kerem Yılmaz, iftar programı konuşmada, “Maneviyatını içtenlikle yaşadığımız bu mübarek ramazan ayında bereket dolu iftar sofrasını sizlerle paylaşmak üzere aranızda bulunmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Malumunuz, ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu gibi insanları bir araya getiren iftar sofralarının dostluğu pekiştirdiğini vurguladı.

Başkonsolos Yılmaz, Farklı dini inanç mensuplarının da davet edildiği iftarların, barış ve hoşgörünün en güzel bir örneği olduğunu fark ediyoruz. Bu tür dostane buluşmaların ırkçılık ve İslam karşıtlığıyla mücadelede önemli bir rol oynadığına ifade eden Başkonsolos Yılmaz, Ramazan-ı Şerif’in Türkiye, İslam alemi ve tüm insanlık için barış, huzur ve esenlik getirmesini dilediğini söyledi.

DİTİB Paris’in İftar Programı düzenlediği salona yakın bulunan, Garges-les-Gonesse Belediye Başkanı Jimenez, “Bu akşam sizlerle olmak büyük bir onur duydum. Garges-les-Gonesse kentinde büyük bir Türk toplumunun yaşıyor, çoğunluğu da Karadenizli yani Trabzonlu olduğunu belirten, Benoit Jimenez, birkaç yıldır belediye başkanlığı görevimi yürüttüğüm şehir de ramazanla ilgili iftar programları ve çeşitli ramazan etkinlikleri düzenlendiğini belirtti.

İftar Programının son konuşmacısı YTB Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, İftar yemeği verilen salona Paris Din Hizmetleri Müşaviri Bayram Demirtaş, ile birlikte geldi ve salondaki masalarda iftar için yerlerini alan vatandaşların hal ve hatırlarını soran Turus, vatandaşlara yaptığı kısa sohbetler vatandaşları son derece memnun etti. YTB Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, kürsüdeki konuşmasında Yurtdışındaki Türkleri için dönemin Alperenleri olarak nitelendirdiği konuşmasında, sizler hakkı anlatmak için mücadele veriyorsunuz, bunu da bilinçli olarak yapmanızdan gurur duyuyoruz dedi.

Turus, DİTİB Jargeau camisinin kundaklanmasının üzücü olduğunu , ama bizim medeniyetimiz yakan değil yapan, kirleten değil temizleyen, güçlünün değil her zaman haklının, mazlumun yanında duran bir medeniyet olduğuna vurgu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü. Avrupa’daki Türk ve Müslüman nüfusun kıymetli olduğunu belirten Turus, YTB olarak özellikle Avrupa’da son yıllarda yükselen ırkçılığa karşı çalışmalar yürüttüklerini, ırkçılık ve Müslüman karşıtlığıyla ilgili çalışmalar yapan gençlere burs verdiklerini kaydetti.

Turus, düzenlenen bu iftarlarla Türk dernekleriyle bir araya gelerek YTB’nin projelerini anlattıklarını, Avrupa’da yükselen ırkçılığa karşı nasıl mücadele edebiliriz? Gençlerimizin Türkiye ile aidiyetini nasıl geliştirip koruyabiliriz ?. Gibi soruları istişare etme imkanı bulduklarını belirten YTB Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, Avrupa’daki camileri aynı zamanda eğitim, sosyalleşme ve toplumsal dayanışma merkezleri olarak da gördüklerini YTB’nin yurt dışındaki çalışmaları kapsamında DİTİB’in önemli bir partner olduğunu söyledi.

Kategori Tag

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.