JULİAN ASSANGE’IN ABD’YE İADE EDİLMESİNİ DEĞİL FRANSA SİYASİ SIĞINMASINI İSTİYORUZ

545
19 Aralık 2021 tarihinde Tansu Sarıtaylı tarafından eklendi

İngiltere’de tutuklanan WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange’e Paris’te destek gösterisi. ABD’ye ait çok sayıda gizli belgeyi WikiLeaks adlı internet sitesinden sızdırmakla suçlanan 47 yaşındaki Julian Assange’ın Fransa’ya siyasi sığınma hakkı tanınması için başkent Paris’te bir gösteri düzenlendi.

Eyfel kulesi karşısındaki Trocadero meydanında buluşan onlarca kişi İngiltere’de tutuklu bulunan ve ABD’ye iade edilmesi beklenilen Julian Assange, Fransa devletinin siyasi sığınma hakkı tanıması çağrısında bulunuldu. Assange, 2012’den beri Londra’nın Knightsbridge semtinde bulunan Ekvador Büyükelçiliğinde, fenomen kedisi James ile birlikte yaşıyordu.

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018’de yapılan açıklamada, wjulian Assange’ın sosyal medya üzerinden gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange’ın internet erişiminin kesildiği açıklanmıştı. Bu arada Ekvador hükümeti verdiği sığınma hakkını geri çekmesi üzerine Londra’daki Ekvador büyükelçiliğinde gözaltına alınan Assange yoğun güvenlik önlemleri altında Westminster’daki Ceza Mahkemesine getirilen Assange, Ceza Mahkemesi, kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanma kararını verip 12 aya kadar hapis cezası alabileceği açıklanmıştı.

Assange’ın tutuklamasının ardından ABD Adalet Bakanlığı, Wikileaks’in kurucu ortağı Julian Assange’ı gizli bir ABD devlet bilgisayarına sızmak için komplo kurmakla suçlayarak hakkında suç duyurusunda bulundu. ABD Adalet Bakanlığından yapılan basın açıklamasında, suç duyurusunun ABD tarihindeki en büyük gizli belge sızması skandalında Assange’ın çok büyük rolü olduğu ifade edildi. ABD basın yayın organlarında yer alan haberlere göre WikiLeaks’in kurucusunun Amerika’ya iade edilip edilmeyeceğine dair duruşma sonu karar verileceği kaydediliyordu.

WİKİLEAKS’İN YAYIMLADIĞI BELGELER

Yayınlanan gizli belgelerle ABD’nin başrolde olduğu çok sayıda uluslararası skandalı ortaya çıkaran WikiLeaks sitesi, 13 yılda uluslararası gündemi belirleyen manşetlere imza atmıştı. WikiLeaks, anonim kaynaklardan gelen haberler de dahil olmak üzere gizli bilgileri, kaynakların gizliliğini koruyarak yayınlayan, uluslararası, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak tanımlanmıştı.

Organizasyon çalışanları, “Savaş, casusluk ve yolsuzluk” gibi başlıklar içeren, büyük miktarda sansürlü veya kısıtlanmış bilginin analizi ve yayınlanması konusunda uzmanlaşmış olduğuklarını söylüyor. Çalışanlar, Çinli muhaliflerin yanı sıra ABD, Tayvan, Avrupa, Avustralya ve Güney Afrikalı gazeteciler, matematikçiler ve başlangıç seviyesi şirket teknologlarından olduğu söyleniyordu.

WikiLeaks’in bugüne kadar yayınladığı belge ve analiz sayısının ise 10 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. İnternet sitesi, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki hava saldırılarına ait videoların, diplomatik yazışmaların ve diğer meteryallerin yer aldığı yaklaşık 92 bin belgeyi basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

New York Times, WikiLeaks’in sızdırdığı ‘gizli devlet’ belgelerini yayınlayan ilk kuruluş olmuştu. Ardından Le Monde, El Pais, Der Spiegel, Guardian gibi kuruluşlar da belgeleri yayınlamaktan geri kalmamaşlardı.
WikiLeaks’in bilgilere nasıl ulaştığı konusunda ise, WikiLeaks’in ABD’ye ait gizli bilgileri, o dönem ABD ordusunda görevli olan istihbarat analisti Bradley Manning’den aldığı ortaya çıkarıldı.

Manning, 27 Mayıs 2010’da tutuklandı ve 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski ABD Başkanı Barack Obama, hapiste cinsiyet değiştirip Chelsea adını alan Manning’i yetkisini kullanarak affetti. Ancak bir duruşmada jüri üyeliği yapmayı reddetmesi nedeniyle yeniden hapse atıldı. WikiLeaks’in kaynağının Bradley Manning olduğunu Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) ihbar eden 37 yaşındaki Amerikalı hacker Adrian Lamo ise evinde ölü olarak bulunmuştu.

Beyaz Saray ve Savunma Bakanlığı Pentagon, WikiLeaks’i şiddetle kınayarak, bunun ülkeler arası hassas dengeleri bozabileceği, hatta insanların hayatını tehlikeye sokabileceğini açıklamıştı. ABD yönetimi, ‘internet denetiminin mutlaka sıkı bir şekilde denetleneceği duyurusunda bulunmuştu.WikiLeaks’in yayınladığı belgelerde başlıca şunlar bulunuyordu.

Suudi Arabistanlı bazı mali kaynaklar, terör örgütlerini besleyen kaynak olarak gösteriliyor. Arap ülkeleri liderleri İran’ı sevmiyor ve tehdit olarak gördüklerine dikkat çekiliyordu. Bununla birlikte, birçok liderin gizli bilgilerinin yer aldığı belgelerde, Çin hükümetinin bilgisayar sabotajlarıyla ABD’yi hedef aldığı ileri sürülüyordu. Belgeler arasında, nükleer silah sahibi ülkelerin geliştirdiği programlar da yer alıyordu.

Pakistan’ın nükleer programı konusunda Washington ve Londra’nın duyduğu endişeler ile Rus hükümeti ile organize suç arasında iddia edilen bağlantılar. İngiltere’ye yönelik Afganistan’daki askeri operasyonlarla ilgili eleştiriler, İngiliz kraliyet ailesinin bir mensubunun uygunsuz davranışları gibi bir çok detay bilgiler veriliyordu.

İran’ın Kuzey Kore füzelerini kullanma girişimi, Afgan hükümetindeki yolsuzluk iddiaları, ABD’nin Suriye’yi Lübnan’daki Hizbullah’a silah yardımı yapmasını engelleme girişimleri gibi konularda çeşitli bilgiler bulunuyor. Hatta ABD’deki 2016’daki başkanlık seçimlerine dair seçimlere birkaç ay kala, Demokrat Partinin bilgi işlem sistemi üzerinden 20 bin elektronik postayı yayınladı.

Bu belgeleri sızdırarak ABD seçimlerine karışmakla suçlanan WikiLeaks kurucusu Assange, Hillary Clinton’ın ekibinin Demokrat Parti aday adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın aday olmaması konusunda çeşitli komplolara karıştığına ilişkin elektronik postaları kamuoyuyla paylaştı. Sızdırılan belgeler arasında ayrıca Clinton’ın, Dışişleri Bakanlığından ayrıldıktan sonra Wall Street şirketlerine ücret karşılığı yaptığı danışmanlık konuşmaları metinleri de yer almıştı.

Kategori Tag

Yorumunuzu Ekleyin

E-mail adresiniz yayınlanmayacak.

3 + = 10